Doorgaan naar hoofdcontent

Leefstijlgewoonten en psychologisch welzijn als sleutels tot het verminderen van presenteïsme

Presenteïsme, ofwel werken ondanks ziekte met verminderde productiviteit, wordt beïnvloed door een combinatie van leefstijlgewoonten en psychologische factoren. Onderzoek toont aan dat interventies gericht op meerdere leefstijlgewoonten en het aanpakken van psychologische stress effectief kunnen zijn in het verminderen van presenteïsme. Dit artikel bespreekt de belangrijkste inzichten hiervan en hun praktische implicaties.


Wat is presenteïsme?

Presenteïsme verwijst naar werknemers die, ondanks ziekte of psychologische klachten, aan het werk blijven maar minder productief zijn. Het komt veel voor in Europa, waar de prevalentie varieert tussen 23% en 50%. De economische impact is aanzienlijk, met geschatte kosten van miljarden per jaar. De coronapandemie heeft deze problematiek verder verergerd.


De invloed van leefstijlgewoonten

Studies wijzen uit dat gezonde leefstijlgewoonten, zoals regelmatige lichaamsbeweging, gezond eten en niet roken, bijdragen aan een lager risico op chronische ziekten en een hogere productiviteit. Een langdurige combinatie van deze gewoonten heeft een groter effect dan het richten op één enkele gewoonte. Werknemers die meerdere gezonde leefstijlgewoonten toepassen, ervaren minder presenteïsme.


De rol van psychologische factoren

Psychologische stress beïnvloedt zowel de leefstijl van werknemers als hun productiviteit. Er zijn twee mogelijke paden:

  1. Minder stress leidt tot betere leefstijlgewoonten, wat resulteert in minder presenteïsme.
  2. Gezondere leefstijlgewoonten verminderen stress, wat vervolgens presenteïsme verlaagt.

Beide routes benadrukken het belang van het gelijktijdig aanpakken van leefstijl en psychologische stress.


Praktische implicaties voor de werkplek

Preventieadviseurs spelen een belangrijke rol bij het ontwikkelen van interventies die gericht zijn op zowel individuele werknemers als de organisatie. Enkele aanbevelingen:

  • Promoot combinaties van gezonde leefstijlgewoonten. Focus niet alleen op roken of voeding, maar op een breder scala van gedragingen, zoals voldoende slaap, lichaamsbeweging en een gezonde BMI.
  • Integreer psychologische ondersteuning in gezondheidsprogramma’s. Campagnes tegen psychologische stress kunnen de impact van leefstijlinterventies vergroten.
  • Ontwikkel interventies op organisatieniveau. Creëer een werkomgeving die gezondheid bevordert, bijvoorbeeld door gezonde voeding beschikbaar te maken en stressmanagementtrainingen aan te bieden.


Conclusie

Het verminderen van presenteïsme vereist een gecombineerde aanpak van gezonde leefstijlgewoonten en het aanpakken van psychologische stress. Men krijgt duurzamere resultaten door programma’s te ontwikkelen die meerdere leefstijlgewoonten bevorderen en tegelijkertijd aandacht besteden aan de psychologische werkomgeving. Preventieadviseurs van de interne of externe preventiedienst kunnen hierbij ondersteuning bieden.

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Beroepsrisico's voor kappers zwaar onderschat, blijkt uit nieuw Europees onderzoek

Onderzoeksproject richtte zich op implementatie van Europese kaderovereenkomst over gezondheid en veiligheid in kapperssector. Meer dan een op de drie kappers in Europa heeft eczeem en kappers worden dagelijks blootgesteld aan gevaarlijke chemicaliën die kunnen leiden tot huid- en ademhalingsproblemen en andere nadelige gezondheidseffecten. Een onderzoeksproject gericht op de gezondheid en veiligheid van kappers is afgerond. Het project richtte zich op de implementatie van de Europese kaderovereenkomst over beroepsgezondheid en veiligheid in de kapperssector. Kappers hebben veelvuldig contact met gevaarlijke chemicaliën, wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt zoals huidschade, ademhalingsproblemen en kanker. Het onderzoek toonde aan dat meer dan een op de drie kappers in Europa eczeem heeft. Daarnaast worden kappers dagelijks blootgesteld aan een breed scala aan haarcosmetische producten en gevaarlijke kapselchemicaliën, wat kan leiden tot huid- en ademhalingsproblemen en ander...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...