Doorgaan naar hoofdcontent

Voorbereiding op vogelgriep: risico’s beperken in de werkomgeving

 De recente toename van vogelgriepgevallen bij mensen, inclusief een sterfgeval in de VS, benadrukt het belang van waakzaamheid en preventie. Hoewel vogelgriep momenteel niet wijdverspreid is in België, is het belangrijk om voorbereid te zijn op mogelijke uitbraken om werknemers te beschermen tegen biologische risico’s, zo stelt de FOD Werkgelegenheid.


Wat is vogelgriep?

Vogelgriep, of aviaire influenza, is een infectieziekte veroorzaakt door influenzavirussen die voornamelijk bij vogels voorkomen. Sommige varianten, zoals H5N1, kunnen mensen besmetten, maar dit gebeurt doorgaans alleen bij intensief en direct contact met besmette dieren, zoals vogels of zoogdieren. De kans op besmetting bij de huidige virusvarianten is klein. Wanneer mensen toch geïnfecteerd raken, zijn de symptomen vaak mild of vergelijkbaar met gewone griep, zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten. In sommige gevallen kan een oogontsteking optreden. Het risico op overdracht van vogelgriep van mens op mens is zeer gering.


Huidige stand van zaken

In de afgelopen jaren zijn wereldwijd verschillende uitbraken van vogelgriep gemeld, voornamelijk bij vogels, maar ook sporadisch bij mensen. In de Verenigde Staten zijn bijna zeventig menselijke besmettingen vastgesteld, waaronder één recent sterfgeval. Deze persoon, ouder dan 65 en met bestaande gezondheidsproblemen, liep de infectie op na contact met besmette vogels in de tuin. Hoewel dit soort situaties moeilijk te voorkomen is, blijken vrijwel alle andere besmettingen te zijn opgetreden bij mensen die werkzaam zijn in de melk- of pluimveesector. In België is er momenteel geen sprake van grootschalige verspreiding van vogelgriep, maar vanwege de internationale ontwikkelingen blijft waakzaamheid geboden, vooral in sectoren met frequent contact met vogels.


Risico’s voor specifieke sectoren

Vogelgriep vormt een specifiek risico voor werknemers in de varkens- en pluimveesector, melkveehouderijen, dierenopvangcentra (zoals vogelopvangcentra) en voor dierenartsen. Deze groepen hebben door hun werk meer kans op blootstelling aan influenzavirussen. Om de overdracht van deze virussen te minimaliseren, is een combinatie van bioveiligheidsmaatregelen, opleiding en medische opvolging essentieel.


Aanbevelingen voor werkgevers en werknemers

Om werknemers beter te beschermen, pleiten experts voor de volgende maatregelen:

  • Opleiding: Werkgevers en werknemers moeten getraind worden om symptomen van vogelgriep tijdig te herkennen en bioveiligheidsprincipes correct toe te passen.
  • Medische opvolging: Werknemers in risicosectoren zouden medisch gescreend moeten worden bij het ontwikkelen van griepachtige of gerelateerde symptomen.
  • Vaccinatie en antivirale middelen: Deze groepen moeten prioriteit krijgen bij het ontvangen van jaarlijkse influenzavaccins, pandemische influenzavaccins en antivirale middelen tijdens een pandemie.
  • Monitoring: Betrokkenheid bij de monitoring van influenza helpt bij het tijdig signaleren van uitbraken en het nemen van preventieve maatregelen.


Hulpmiddelen en richtlijnen

Om werkgevers en werknemers te ondersteunen bij het beheersen van de risico’s van biologische agentia, heeft de FOD Werkgelegenheid het thema "biologische agentia en welzijn op het werk" recent vernieuwd. De website bevat praktische hulpmiddelen en richtlijnen voor de aanpak van risico’s, waaronder vogelgriep. Meer informatie hierover vind je op BeSWIC.

Rol van de preventiedienst

De externe preventiediensten kunnen organisaties ondersteunen bij het evalueren en verbeteren van risicobeheersingsmaatregelen. Dit omvat onder andere:

  • Uitvoeren van risicoanalyses
  • Advies geven over bioveiligheidsmaatregelen
  • Het organiseren van opleidingen voor medewerkers


Conclusie

Voor een effectieve bescherming van werknemers is het van belang dat werkgevers en preventiediensten samenwerken aan betere bioveiligheidsmaatregelen in sectoren met verhoogd risico. Door nu in te zetten op preventie, verkleinen we de kans op gezondheidsproblemen in de toekomst.

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski...