Doorgaan naar hoofdcontent

Waakzaamheid geboden: Bescherm werknemers tegen polio via vaccinatie

 Recent werd poliovirus aangetroffen in rioolwater in verschillende Europese landen, waaronder Polen, Spanje, Finland en Duitsland. In België is het virus tot nu toe niet gedetecteerd, maar de Afdeling Preventief Gezondheidsbeleid van de Vlaamse overheid roept op tot extra waakzaamheid. Correcte poliovaccinatie blijft een essentiële bescherming, vooral voor personen met een verhoogd risico op blootstelling op de werkplek zoals zorgpersoneel, werknemers van afvalwaterbedrijven en kinderopvangpersoneel.

Polio in een notendop

Polio, een besmettelijke ziekte veroorzaakt door het poliovirus, kan leiden tot ernstige verlammingen, meestal in de onderste ledematen. Het virus wordt overgedragen via faeco-oraal contact of speekseldruppels. Er is geen genezende behandeling, waardoor vaccinatie essentieel is.

Voor personen die correct gevaccineerd zijn tegen polio is er geen gevaar. In België is de vaccinatie van kinderen tegen polio wettelijk verplicht en de vaccinatiegraad ligt al jaren boven de 95%. Maar ook gevaccineerde personen kunnen besmet worden en het virus asymptomatisch uitscheiden.

Belang van vaccinatie voor werknemers

Om werknemers te beschermen en verspreiding te voorkomen, moeten werkgevers de vaccinatiestatus controleren van:

  • Werknemers met verhoogd risico, zoals personeel in kinderopvang, gezondheidszorg en afvalwaterverwerking.
  • Nieuwe medewerkers die mogelijk niet correct gevaccineerd zijn, zeker bij afkomst uit niet-EU-landen.

Bij onvolledige vaccinatie moet de werknemer de basisvaccinatie aanvullen. Hiervoor kan het geïnactiveerde poliovaccin Imovax® worden gebruikt, verkrijgbaar via de apotheek (kostprijs: €21,21).

Concrete richtlijnen voor werkgevers

  1. Vaccinatiestatus controleren: Vraag bij risicogroepen naar een bewijs van volledige poliovaccinatie. Voor werknemers afkomstig uit niet-EU-landen: controleer of ze een aanvullende dosis geïnactiveerd poliovaccin (IPV) nodig hebben.
  2. Vaccinaties faciliteren: Maak afspraken met een arbeidsgeneeskundige dienst om vaccinaties te coördineren. Informeer werknemers over de beschikbaarheid van vaccinatie en eventuele terugbetaling via de werkgever of zorgverzekering.
  3. Registratie en opvolging: Documenteer de vaccinatiestatus van risicogroepen en zorg voor een up-to-date overzicht. Zorg dat medewerkers in risicovolle functies periodiek worden onderzocht.

Meldingsplicht voor acute verlamming

In Vlaanderen zijn alle gevallen van acute slappe verlamming meldingsplichtig bij de bevoegde instanties, zelfs zonder vermoeden van poliomyelitis. Dit helpt bij een snelle detectie van mogelijke besmettingen.


Met deze richtlijnen kunnen werkgevers bijdragen aan een veilige werkomgeving en de verspreiding van poliovirus voorkomen. Aandacht voor vaccinatie beschermt niet alleen werknemers, maar draagt ook bij aan de volksgezondheid.


Bron

Officiële e-mail van de Vlaamse overheid op 13 januari 2025.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...