Doorgaan naar hoofdcontent

Hoge fijnstofconcentraties: wat betekent dit voor het welzijn op de werkvloer?

De huidige smogepisode heeft op 20 januari 2025 geleid tot overschrijding van de informatiedrempel voor fijnstof (PM2.5) in Vlaanderen. Dit kan gezondheidsrisico’s opleveren, vooral voor gevoelige groepen. Preventieadviseurs spelen een sleutelrol in het informeren en beschermen van werknemers.


Wat is fijnstof en waarom is het belangrijk?

Fijnstof, zoals PM2.5, zijn kleine deeltjes in de lucht die diep in de longen kunnen doordringen en gezondheidsproblemen veroorzaken. Vooral mensen met aandoeningen aan de luchtwegen, hart- en vaatziekten, kinderen, ouderen en zwangere personen lopen extra risico. Langdurige blootstelling kan leiden tot chronische gezondheidsproblemen, terwijl kortdurige blootstelling al symptomen zoals irritatie van de luchtwegen, hoesten en vermoeidheid kan veroorzaken.


De situatie op 20 januari 2025

Er worden al verschillende dagen hoge fijnstofconcentraties in de lucht gemeten. Vandaag is in Vlaanderen de informatiedrempel van 35 µg/m³ (PM2.5, glijdend 24-uursgemiddelde) overschreden. Deze situatie activeert de informatiefase in Vlaanderen, terwijl in het Brussels Hoofdstedelijk en Waalse Gewest de drempels niet zijn bereikt. De verwachting is dat de concentraties minstens 24 uur hoog blijven, wat extra aandacht vraagt voor de gezondheid en welzijn van werknemers, vooral bij risicogroepen. Vanaf woensdag wordt een weersverandering verwacht: de wind zal gevoelig toenemen en een regenzone trekt over het land. De luchtkwaliteit zal dan verbeteren met fijnstofconcentraties die evolueren naar normale waarden voor de tijd van het jaar.

De informatiedrempel die de drie gewesten in België hanteren voor het informeren van de bevolking zijn 35 µg/m³ voor PM2.5 en/of 50 µg/m³ voor PM10. Bron: Ircel.

Wat betekent de overschrijding van de informatiedrempel?

De informatiedrempel van 35 µg/m³ (glijdend 24-uursgemiddelde) is bedoeld om de bevolking te waarschuwen wanneer de luchtkwaliteit zodanig verslechtert dat er mogelijk schadelijke effecten kunnen optreden. In Vlaanderen is deze drempel deze ochtend overschreden. Hoewel in het Brussels Hoofdstedelijk en Waalse Gewest de drempels niet zijn bereikt, blijft het belangrijk om alert te zijn.

Fijn stof (PM2.5) uurgemiddelde. Laatste actualisering: maandag 20 januari 2025, 10u00. Bron: Ircel.

Praktische adviezen voor de werkvloer

  1. Beperk blootstelling buitenshuis: Adviseer werknemers om fysieke inspanningen in open lucht te beperken. Laat werkzaamheden die buiten plaatsvinden zoveel mogelijk over aan goed uitgeruste professionals en vermijd lange blootstelling.
  2. Ventilatie en binnenluchtkwaliteit: Houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten om binnendringen van fijnstof te minimaliseren. Zorg voor een goed functionerend ventilatiesysteem met de juiste filters.
  3. Communicatie naar werknemers: Informeer werknemers over de actuele situatie en geef duidelijke richtlijnen. Leg uit wie extra voorzorgsmaatregelen moet nemen, zoals mensen met een verhoogd risico.
  4. Bescherm kwetsbare werknemers: Overweeg om gevoelige werknemers, zoals die met astma of hartproblemen, aangepast werk aan te bieden of hen te ondersteunen bij thuiswerkopties.
  5. Stel lange termijnmaatregelen voor: Stimuleer structurele oplossingen zoals groene zones rondom werkplaatsen en duurzame mobiliteit om fijnstofemissies te verminderen.


Rol van preventieadviseurs

Preventieadviseurs kunnen een sleutelrol vervullen door risico’s tijdig te signaleren, werkgevers te adviseren over maatregelen en werknemers bewust te maken van de risico’s. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de actuele luchtkwaliteit via betrouwbare bronnen, zoals de website van de Vlaamse Milieumaatschappij.


Conclusie

De hoge fijnstofconcentraties in Vlaanderen benadrukken het belang van een goed uitgewerkt preventiebeleid. Door duidelijke informatie en praktische maatregelen kunnen gezondheidsrisico’s voor werknemers aanzienlijk worden beperkt. Als preventieadviseur maak je het verschil door te anticiperen en te ondersteunen, zodat iedereen veilig kan werken, zelfs tijdens periodes van smog.



Bron

Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) - Fijn stof: informatiebericht van 20 januari 2025

Populaire posts van deze blog

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...