Doorgaan naar hoofdcontent

Beroepsziekte 1.605.03 - Ruglijden

Een collega vroeg wat info over ruglijden, in het bijzonder over de aanvraag tot beroepsziekte via het lijstsysteem (onder het nummer 1.605.03). Het is nog niet zo lang dat een terugbetaling voor de beroepsziekte van ruglijden via het lijstsysteem aan te vragen is. En het is en blijft een hekel punt. De criteria voor het aanvragen zijn streng. Wanneer het ruglijden veroorzaakt is door een slijtage bvb., dient hiervan duidelijk bewijs zijn vóór de leeftijd van 41 jaar. Een foto hierna genomen, en je mag het vergeten. Moet dan iedereen maar een RX van de rug laten nemen voordat ze 41 jaar worden? Dat is ook wat vergaand - trouwens, hoeveel gaan op die leeftijd al een vermindering van een derde van hun discushoogte hebben aan die leeftijd?
Een radiculair syndroom moet dan nog eens bewezen worden aan de hand van een EMG-onderzoek en geleidingssnelheden, terwijl dit syndroom in se een klinische diagnose is. Ik begrijp natuurlijk dat een klinisch beeld te vervalsen is (je moet al goed op de hoogte zijn, er zijn enkele controletests mogelijk, maar toch), en dat men een duidelijk objectiveerbaar bewijs wil hebben, maar zulk een aandoening diagnostiseert men klinisch, niet technisch.
Toch is het een stap vooruit. Het staat op het lijstsysteem. Dat is al iets.

---
Alle beroepen waarbij er kan aangetoond worden dat er sprake is van significant tillen van zware lasten komen in principe in aanmerking.

Er moet alleszins sprake zijn van een geobjectiveerd mono- of polyradiculair syndroom in de vorm van ischias, cauda-equinasyndroom of lumbaal spinale-stenose-syndroom.
Indien de aanvraag berust op een voortijdige degeneratieve spondylose-spondylartrose moet de aanvrager röntgenfoto’s ter beschikking stellen (ev. op CD-rom) die de voortijdige aantasting aantonen. Onder voortijdig verstaat men tot en met de leeftijd van 40 jaar. De ernst van de artrose moet overeenstemmen met een significante vermindering van de discushoogte met ten minste één derde.
Indien de aanvraag berust op een degeneratieve discushernia moet het radiculair syndroom zich voordoen tijdens de blootsteling aan het beroepsrisico of uiterlijk één jaar na het beëindigen ervan. Er wordt aangenomen dat een discushernia degeneratief is als zij niet het gevolg is van een acuut trauma.

Bij een aanvraag dienen de volgende documenten toegevoegd te worden:
  1. een medisch verslag dat de voorgeschiedenis van de ziekte, de klachten en de klinische tekens vermeldt
  2. een EMG-onderzoek en geleidingssnelheden met betrekking tot de aandoening (kopie van de tracés, van de waarden en van het protocol) in geval van een radiculair syndroom
  3. beelden van CT-scan of van MRI van de betrokken lumbale streek, op CD-rom

Uitgebreide info hieromtrent (met ook de specifieke blootstellingscriteria) is te vinden in het pdf-document dat je via de volgende link kunt downloaden.
Dr. Edelhart Y. Kempeneers

Preventieadvieseur - Arbeidsgeneesheer

Populaire posts van deze blog

Apenpokken - stand van zaken

Apenpokken zijn wereldwijd in opmars, ook in België. Wat is het, hoe wordt het overgedragen, wat zijn de preventiemaatregelen en wat is de huidige stand van zaken in België? Sinds de laatste keer dat ik erover schreef begin juli, is de situatie wat gewijzigd. Onderstaand artikel geeft een overzicht. Wat zijn Apenpokken Monkeypox of Apenpokken (MPX) wordt veroorzaakt door het monkeypoxvirus (MPXV), dat behoort tot de familie van de orthopoxvirussen (waartoe ook het pokkenvirus behoort). Tot nu toe kwam de ziekte vooral voor in beboste delen van Centraal- en West-Afrika, met sporadisch gevallen in andere landen, gelinkt aan een reis naar deze gebieden. Sinds begin mei 2022 verspreidt de ziekte zich echter in Europa en daarbuiten, waarbij besmettingen vooral voorkomen bij mannen die seksuele contacten hebben met mannen, maar niet uitsluitend. Hoe raakt men besmet Om besmet te geraken door het apenpokkenvirus moet men nauw contact hebben met een besmettelijke of ziek persoon. Dit kan optre

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels