Doorgaan naar hoofdcontent

Beroepsziekte 1.605.03 - Ruglijden

Een collega vroeg wat info over ruglijden, in het bijzonder over de aanvraag tot beroepsziekte via het lijstsysteem (onder het nummer 1.605.03). Het is nog niet zo lang dat een terugbetaling voor de beroepsziekte van ruglijden via het lijstsysteem aan te vragen is. En het is en blijft een hekel punt. De criteria voor het aanvragen zijn streng. Wanneer het ruglijden veroorzaakt is door een slijtage bvb., dient hiervan duidelijk bewijs zijn vóór de leeftijd van 41 jaar. Een foto hierna genomen, en je mag het vergeten. Moet dan iedereen maar een RX van de rug laten nemen voordat ze 41 jaar worden? Dat is ook wat vergaand - trouwens, hoeveel gaan op die leeftijd al een vermindering van een derde van hun discushoogte hebben aan die leeftijd?
Een radiculair syndroom moet dan nog eens bewezen worden aan de hand van een EMG-onderzoek en geleidingssnelheden, terwijl dit syndroom in se een klinische diagnose is. Ik begrijp natuurlijk dat een klinisch beeld te vervalsen is (je moet al goed op de hoogte zijn, er zijn enkele controletests mogelijk, maar toch), en dat men een duidelijk objectiveerbaar bewijs wil hebben, maar zulk een aandoening diagnostiseert men klinisch, niet technisch.
Toch is het een stap vooruit. Het staat op het lijstsysteem. Dat is al iets.

---
Alle beroepen waarbij er kan aangetoond worden dat er sprake is van significant tillen van zware lasten komen in principe in aanmerking.

Er moet alleszins sprake zijn van een geobjectiveerd mono- of polyradiculair syndroom in de vorm van ischias, cauda-equinasyndroom of lumbaal spinale-stenose-syndroom.
Indien de aanvraag berust op een voortijdige degeneratieve spondylose-spondylartrose moet de aanvrager röntgenfoto’s ter beschikking stellen (ev. op CD-rom) die de voortijdige aantasting aantonen. Onder voortijdig verstaat men tot en met de leeftijd van 40 jaar. De ernst van de artrose moet overeenstemmen met een significante vermindering van de discushoogte met ten minste één derde.
Indien de aanvraag berust op een degeneratieve discushernia moet het radiculair syndroom zich voordoen tijdens de blootsteling aan het beroepsrisico of uiterlijk één jaar na het beëindigen ervan. Er wordt aangenomen dat een discushernia degeneratief is als zij niet het gevolg is van een acuut trauma.

Bij een aanvraag dienen de volgende documenten toegevoegd te worden:
  1. een medisch verslag dat de voorgeschiedenis van de ziekte, de klachten en de klinische tekens vermeldt
  2. een EMG-onderzoek en geleidingssnelheden met betrekking tot de aandoening (kopie van de tracés, van de waarden en van het protocol) in geval van een radiculair syndroom
  3. beelden van CT-scan of van MRI van de betrokken lumbale streek, op CD-rom

Uitgebreide info hieromtrent (met ook de specifieke blootstellingscriteria) is te vinden in het pdf-document dat je via de volgende link kunt downloaden.
Dr. Edelhart Y. Kempeneers

Preventieadvieseur - Arbeidsgeneesheer

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h