Doorgaan naar hoofdcontent

Cardiovasculaire risicofactoren: Roken

Meer dan één Belg op vier rookt dagelijks. Dit cijfer neemt voortdurend toe omdat jongeren van 15 tot 24 jaar steeds meer gaan roken: in die leeftijdsgroep rookt één jongere op drie en de helft van hen rookt 20 of meer sigaretten per dag (Gezondheidsenquête 2001).
Bijna 30% van alle hartinfarcten zijn te wijten aan roken. Tabak doodt ieder jaar wereldwijd ongeveer 5 miljoen mensen.
In België zijn zowat 19.000 overlijdens per jaar rechtstreeks toe te schrijven aan roken, waaronder een kwart door hart- en vaataandoeningen. De meedogenloze strijd tegen tabak moet doorgaan want deze plaag doodt in België elke dag meer dan 50 mensen…

Roken is met andere woorden een cardiovasculaire risicofactor en zelfs een van de grootste cardiovasculaire risicofactoren.

Hartaandoeningen komen 70% meer voor bij rokers dan bij niet-rokers.
Bij rokers is de waarschijnlijkheid van een infarct 2 tot 3 keer zo groot als bij een niet-roker. Zowat 30% van de infarcten zijn te wijten aan roken.
Bij een roker is de waarschijnlijkheid van een beroerte drie keer zo groot als bij een niet-roker. Een beroerte of cerebrovasculair accident is het gevolg van de breuk of verstopping van een bloedvat dat bloed naar de hersenen voert.
Angina pectoris en arteritis in de onderste ledematen komen eveneens vaak voor bij rokers.

Bovendien doet roken, net als alle risicofactoren, nog meer kwaad wanneer het gecombineerd wordt met andere factoren. Bij rokers met een wat hogere bloeddruk en cholesterolgehalte is het gevaar voor een infarct bijvoorbeeld 8 keer zo groot als bij niet rokers met een normale bloeddruk en cholesterolgehalte.

Wat u kunt doen
Stoppen met roken is op elke leeftijd interessant, ongeacht de hoeveelheid tabak die men rookt en hoe lang men al rookt. Door te stoppen met roken maakt men een aantal gezondheidsrisico’s min of meer snel kleiner. Zo verkleint het risico van een infarct al zeer gauw, naar sommigen beweren zelfs vanaf de eerste dag… Wat vaststaat, is dat een jaar na de laatste sigaret het bijkomende infarctrisico al met de helft verminderd is en het gevaar voor een beroerte teruggebracht is tot dat van een niet-roker. De verlaging van het longkankerrisico laat langer op zich wachten: het duurt naar schatting gemiddeld 5 jaar eer het risico met de helft is afgenomen. Na een tiental jaar zonder tabak is de levensverwachting van een gewezen roker opnieuw identiek dezelfde als die van iemand die nooit gerookt heeft.

Door te roken berokkent u ook uw omgeving schade en ook uw kinderen dreigen op hun beurt gevangen te raken in de val van het roken.

Stoppen met roken is niet zo moeilijk als men denkt. Er bestaan tegenwoordig doeltreffende methodes om van het roken af te geraken. Uw huisarts kan u daarbij helpen.

Bron: Belgische cardiologische liga.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i