Doorgaan naar hoofdcontent

Cardiovasculaire risicofactoren: Roken

Meer dan één Belg op vier rookt dagelijks. Dit cijfer neemt voortdurend toe omdat jongeren van 15 tot 24 jaar steeds meer gaan roken: in die leeftijdsgroep rookt één jongere op drie en de helft van hen rookt 20 of meer sigaretten per dag (Gezondheidsenquête 2001).
Bijna 30% van alle hartinfarcten zijn te wijten aan roken. Tabak doodt ieder jaar wereldwijd ongeveer 5 miljoen mensen.
In België zijn zowat 19.000 overlijdens per jaar rechtstreeks toe te schrijven aan roken, waaronder een kwart door hart- en vaataandoeningen. De meedogenloze strijd tegen tabak moet doorgaan want deze plaag doodt in België elke dag meer dan 50 mensen…

Roken is met andere woorden een cardiovasculaire risicofactor en zelfs een van de grootste cardiovasculaire risicofactoren.

Hartaandoeningen komen 70% meer voor bij rokers dan bij niet-rokers.
Bij rokers is de waarschijnlijkheid van een infarct 2 tot 3 keer zo groot als bij een niet-roker. Zowat 30% van de infarcten zijn te wijten aan roken.
Bij een roker is de waarschijnlijkheid van een beroerte drie keer zo groot als bij een niet-roker. Een beroerte of cerebrovasculair accident is het gevolg van de breuk of verstopping van een bloedvat dat bloed naar de hersenen voert.
Angina pectoris en arteritis in de onderste ledematen komen eveneens vaak voor bij rokers.

Bovendien doet roken, net als alle risicofactoren, nog meer kwaad wanneer het gecombineerd wordt met andere factoren. Bij rokers met een wat hogere bloeddruk en cholesterolgehalte is het gevaar voor een infarct bijvoorbeeld 8 keer zo groot als bij niet rokers met een normale bloeddruk en cholesterolgehalte.

Wat u kunt doen
Stoppen met roken is op elke leeftijd interessant, ongeacht de hoeveelheid tabak die men rookt en hoe lang men al rookt. Door te stoppen met roken maakt men een aantal gezondheidsrisico’s min of meer snel kleiner. Zo verkleint het risico van een infarct al zeer gauw, naar sommigen beweren zelfs vanaf de eerste dag… Wat vaststaat, is dat een jaar na de laatste sigaret het bijkomende infarctrisico al met de helft verminderd is en het gevaar voor een beroerte teruggebracht is tot dat van een niet-roker. De verlaging van het longkankerrisico laat langer op zich wachten: het duurt naar schatting gemiddeld 5 jaar eer het risico met de helft is afgenomen. Na een tiental jaar zonder tabak is de levensverwachting van een gewezen roker opnieuw identiek dezelfde als die van iemand die nooit gerookt heeft.

Door te roken berokkent u ook uw omgeving schade en ook uw kinderen dreigen op hun beurt gevangen te raken in de val van het roken.

Stoppen met roken is niet zo moeilijk als men denkt. Er bestaan tegenwoordig doeltreffende methodes om van het roken af te geraken. Uw huisarts kan u daarbij helpen.

Bron: Belgische cardiologische liga.

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Boeken top 10 2024

Dit jaar heb ik opnieuw de mijlpaal bereikt van 100 gelezen boeken. 37 ervan heb ik een score van 5  op 5 gegeven. Uit deze lijst heb ik 10 favorieten geselecteerd die elk op hun eigen manier uitzonderlijk zijn. Hier is mijn top 10, in chronologische volgorde. Siddhartha Mukherjee – The Song of the Cell Een fascinerende reis door de geschiedenis van celbiologie. Mukherjee onderzoekt hoe cellen het fundament vormen van zowel leven als geneeskunde, en hoe ontdekkingen in celonderzoek onze kijk op gezondheid en ziekte blijvend hebben veranderd. Wetenschappelijk en toch toegankelijk geschreven. Jessie Singer – There Are No Accidents Singer onthult de systemische oorzaken achter wat vaak "ongelukken" worden genoemd. De meeste “ongelukken” zijn voorspelbaar en te voorkomen. Singer toont hoe deze term machthebbers beschermt, kwetsbaren in gevaar brengt, onderzoek ontmoedigt, schuld verschuift, slachtoffers blameert, woede dempt en zelfs begrip voor daders wekt. Boeiend en confronter...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...