Doorgaan naar hoofdcontent

Cardiovasculaire risicofactoren: Bloeddruk

Het is ondertussen al meer dan een jaar geleden. Een stadsbestuur waar ik de bedrijfsbezoeker ben, wou iets doen voor de gezondheid van hun mensen. Ik stelde toen voor om een check-up te doen voor de werknemers die ouder zijn dan 50 jaar. Het kostenplaatje dat hieraan gekoppeld was, bleek echter te hoog. Ik heb toen een alternatief voorstel gedaan: ik zou een vragenlijst opstellen, die de werknemers boven de 50 dan konden invullen. Ik zou een elektronische versie maken, online, waarvan de gegevens naar mijn mailadres werden verzonden. De resultaten zou ik met hen tijdens de periodieke onderzoeken bespreken. Indien ze een verhoogd cardiovasculair risico hadden en er nog geen cardiologisch onderzoek was gebeurd, zou ik hen doorverwijzen naar een cardioloog voor een check-up, en het remgeld hiervan zou de stad aan de werknemer terugbetalen. Het geheel van de informatie zou ik in spss verwerken, om een totaalbeeld te krijgen van het cardiovasculaire risico bij de oudere stadswerknemers. Zo gezegd, zo gedaan. De personeelsdienst vroeg nog een papieren versie van mijn vragenlijst, omdat niet iedereen internet-toegang had.
Uiteindelijk waren er een stuk of 20 die de online vragenlijst hebben ingevuld - geen probleem, het was gestructureerde informatie, die kon plakken in mijn spss-datarooster. Er waren er echter ook een aantal die de papieren versie verkozen, gegevens die ik met de hand moest invoeren. Dat aantal kwam uiteindelijk op meer dan 200! Een administratieve kater die ik niet had zien aankomen.
Er kwamen ook praktische problemen. De planning in het onderzoekscentrum zit meetsal stampvol. Ik kwam er soms in het geheel niet aan toe om zelfs maar aan de vragenlijsten te denken, laat staan dat ik ze ging bespreken met de mensen en dan nog verwijsbrieven ging opstellen. O, ik heb er wel een behoorlijk aantal uitgevoerd, maar bijna de helft slipte door mijn net. Ook niet alle werknemers van de stad kwamen bij mij terecht, en bij hen werd helemaal niet naar de vragenlijsten gekeken. Ik voelde me verplicht om iets meer te doen. Uiteindelijk heb ik voor alle werknemers die de vragenlijst hebben ingevuld, mijn evaluatie van hun cardiovasculair risicoprofiel teruggekoppeld, evenals een beschrijving van de grootste risicofactoren.
Die teksten vind je hieronder en in de volgende artikelen terug.

---
Hoge bloeddruk maakt iemand vatbaarder voor hart- en vaataandoeningen.

In de industrielanden komt hoge bloeddruk voor bij ongeveer 20% van de bevolking, wat voor België neerkomt op zowat twee miljoen mensen.
Het voorkomen van hoge bloeddruk neemt toe met de leeftijd en bedraagt 60% bij bejaarden.

Eén hogebloeddruklijder op twee weet niet dat hij een hoge bloeddruk heeft, en van degenen die het wel weten wordt slechts de helft behandeld.

Hoge bloeddruk is een aandoening die in de meeste gevallen langdurig en met stille trom evolueert. Het is een aandoening zonder symptomen, een hogebloeddruklijder voelt zich niet ziek. Maar men moet ze behandelen om het gevaar voor hart- en vaatziekten te verminderen. Alleen door bij elk medisch contact de bloeddruk stelselmatig te laten controleren kan men hoge bloeddruk opsporen.

Wat is een normale bloeddruk en vanaf welke waarden spreken we van een hoge bloeddruk
De bloeddruk is normaal als de bovendruk lager is dan 140 mmHg en de onderdruk lager dan 90 mm Hg. Voor personen met bepaalde ziekten zoals suikerziekte of ernstig nierlijden liggen de grenzen van normale bloeddruk nog lager!

Wat u kunt doen
• Gezonde voeding (zout en vet beperken, voldoende groenten en fruit verbruiken).
• Overgewicht vermijden.
• Regelmatige lichaamsbeweging (minimaal 3x per week 30 minuten wandelen, stappen, fietsen, zwemmen...).
• Alcoholgebruik beperken (man: maximaal 3 glazen per dag; vrouw: maximaal 2 glazen/dag).

Daarnaast is het aangeraden om roken te vermijden dat evenals hoge bloeddruk het risico op vroegtijdige slagaderverkalking verhoogt.

Bron: Belgische cardiologische liga.

Populaire posts van deze blog

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀. Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de t

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h