Doorgaan naar hoofdcontent

Legionella hoeft niet altijd te worden bestreden

De maatregelen die genomen moesten worden i.k.v. Legionella, was voornamelijk een politieke beslissing. De wetgeving was veel te streng, veel te duur, en is bijgevolg nadien ook terug getemperd. Ondertussen had een van de bedrijven waar ik kwam wel al de moeite getroost om conform de wetgeving te zijn, en had in dure, nieuwe installaties geïnvesteerd. Echt verloren geld is het natuurlijk niet, maar het had op een andere manier aangepakt mogen worden.

---
(Novum) - De bestrijding van legionella kan veel goedkoper. Sinds kort kan snel worden bekeken of het bij een legionellabesmetting om een gevaarlijke variant gaat. Omdat dat bij minder dan twintig procent van de legionellahaarden het geval is, hoeft niet altijd te worden ingegrepen. Dat zeggen onderzoekers van Kiwa Water Research. De onderzoekers bestuderen de legionellabacterie in opdracht van het ministerie van Vrom.

De legionellabacterie kent tientallen varianten. Vooral een besmetting met legionella pneumophila kan tot de veteranenziekte leiden. "Negentig procent van de mensen die veteranenziekte heeft, is besmet met deze variant. De overige tien procent is besmet door een andere variant van de legionellabacterie", zegt Kiwa-medewerker Frank Oesterholt.

De gevaarlijkste variant kan nu door een nieuwe opkweekmethode snel worden herkend. "We denken dat we over een tijd alle gevaarlijke varianten kunnen aantonen", zegt Oesterholt. "Als er dan sprake is van een legionellabesmetting, maar er zijn geen gevaarlijke varianten aanwezig, zou je kunnen besluiten niets te doen."

Het aanpakken van een legionellahaard zoals dat tot nu toe gaat, is volgens de onderzoeker geen weggegooid geld. "Als je ergens een ongevaarlijke legionellahaard aantreft, kan een gevaarlijke variant daar misschien makkelijker de kop opsteken."

De gevaarlijke variant kon al eerder worden aangetoond. "Maar het duurde langer voordat de uitslag bekend was", zegt Oesterholt. "Tegen de tijd dat die er was, waren al maatregelen tegen de legionellahaard genomen. De gegevens werden wel gebruikt door de GGD, die wist dan hoe groot de kans op een besmetting was."

Sinds 2000 gelden strenge regels voor de bestrijding van legionella. Een jaar daarvoor kwamen meer dan dertig bezoekers om na een legionella-uitbraak op de Westfriese Flora in het Noord-Hollandse Bovenkarspel. Tweehonderd bezoekers werden ziek.

Toenmalig minister van Vrom Jan Pronk besloot naar aanleiding van de uitbraak dat alle gebouwen met een waterleiding twee keer per jaar op legionella moesten worden gecontroleerd. Woonhuizen vielen niet onder de regeling. Na twee jaar hoefden alleen de gebouwen met meer kans op een besmetting nog op controle. Dan gaat het bijvoorbeeld om ziekenhuizen, asielzoekerscentra, hotels en zorgcentra.

Het aantal meldingen van veteranenziekte ligt volgens Oesterholt ieder jaar rond de 250. Maar vorig jaar ging het om 446 meldingen. "Dat zou kunnen komen door de legionellabesmetting bij een koeltoren in Amsterdam", zegt Oesterholt. "Dan letten artsen daar beter op en zo kunnen meer meldingen binnenkomen."

Vorig jaar juli kwamen twee mensen om het leven na een legionella-uitbraak rond het Post CS-gebouw in Amsterdam. Dertig mensen werden ziek. Na de uitbraak werd geconstateerd dat de koeltoren naast het gebouw de bron was van de besmettingen.

Besmetting met de legionellabacterie ontstaat door het inademen van kleine druppeltjes water waarin de bacterie zich bevindt. Het vernevelen van besmet water kan gebeuren door fonteinen, douches of koeltorens. De meeste mensen worden niet ziek na blootstelling aan de bacterie. Vooral ouderen, zware rokers en mensen met longaandoeningen lopen het risico ziek te worden. De veteranenziekte is goed te behandelen, maar een besmetting met de bacterie kan met hoge koorts en longontsteking gepaard gaan en in bepaalde gevallen dodelijk zijn.


Bron: Trouw. 22 maart 2007.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i