Doorgaan naar hoofdcontent

Besolv

Een nieuw product gebruikt op de werkvloer. Is het gevaarlijk? Moeten er speciale maatregelen genomen worden? Die vraag krijg ik regelmatig van bedrijven. Soms maak ik aanmerkingen op de veiligheidsfiches. Soms stuur ik een mail door. Zoals voor het product Besolv.
---
1. N-methyl-2-pyrrolidon


Het product Besolv bevat voornamelijk N-methyl-2-pyrrolidon (50-100%). Dit product is irriterend voor de ogen (R36) en de huid (R38). Het product is brandbaar (bij brand komen ook giftige dampen vrij) en boven 96°C ontplofbaar.

Bij blootstelling kan het aanleiding geven tot
• hoofdpijn
• droge huid en roodheid (! het kan door de huid opgenomen worden in het lichaam)
• rode en pijnlijke ogen, troebel zicht

Wijze van opname
De stof kan in het lichaam worden opgenomen door inademing en doorheen de huid.
Een voor de gezondheid schadelijke verontreiniging van de lucht, zal niet of slechts zeer traag worden bereikt bij verdamping van deze stof bij 20°C, bij sproeien echter veel sneller.

Effecten bij kortstondige blootstelling
De stof is irriterend voor de ogen en de huid. Als deze vloeistof wordt ingeslikt en daarna in de luchtwegen terecht komt, kan chemische longontsteking ontstaan.

Effecten bij langdurige of herhaalde blootstelling
Herhaald of langdurig huidcontact kan huidontsteking veroorzaken. Dierproeven tonen aan dat deze stof mogelijk schadelijk is voor de voortplanting bij de mens.
N-Methyl-2-pyrrolidon versterkt bovendien de doordringbaarheid van de huid voor andere stoffen.

Er zijn niet voldoende gegevens bekend over de uitwerking van deze stof op de gezondheid van de mens, daarom is uiterste voorzichtigheid geboden.


2. D-limoneen
In mindere mate komt ook D-limoneen of sinaasappelterpeen in het product Besolv voor (2,5-9%). Dit product is ontvlambaar (R10) en boven 48°C ontplofbaar. Het is irriterend voor de huid (38), en kan bij huidcontact overgevoeligheid veroorzaken. Het is tevens milieugevaarljik (R50/53).

Bij blootstelling kan het aanleiding geven tot
• roodheid van de huid
• roodheid van de ogen

Wijze van opname
Het product kan in het lichaam worden opgenomen door inademing van een aërosol, doorheen de huid en door inslikken.
Het is niet geweten hoe snel een voor de gezondheid schadelijke concentratie in de lucht wordt bereikt bij verdamping van deze stof bij 20°C.

Effecten bij kortstondige blootstelling
De stof is matig irriterend voor de ogen en de huid.

Effecten bij langdurige of herhaalde blootstelling
Herhaald of langdurig contact kan de huid gevoelig maken.


Dr. Edelhart Y. Kempeneers

Preventieadviseur - Arbeidsgeneesheer

Encare Prevent

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd risico, en begin

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels