Doorgaan naar hoofdcontent

Bloeddrukmeters niet altijd nauwkeurig

Dat bloeddrukmeters niet altijd even nauwkeurig zijn, hoef je mij niet meer te vertellen. Zelfs de manuele toestellen zijn niet voor het volle pond betrouwbaar.
Ik voer meestal de onderzoeken uit in een onderzoekscentrum of een onderzoekswagen, en ik gebruik dan het daar aanwezige materiaal. Wanneer ik op een bedrijf zelf zit, gebruik ik de toestellen die ik van mijn werkgever hiervoor ter beschikking heb gekregen.
De bloeddrukmeters worden sinds vorig jaar, in kader van de isonormen, jaarlijks geijkt. De jaren hiervoor was dat niet het geval. En vorig jaar kreeg ik na de ijking een nieuwe bloeddrukmeter. De "oude" - een die ik een twee jaar had gebruikt, was volgens de hoofdverpleger die de ijking had uitgevoerd, bijzonder inaccuraat. "Had je dat niet gemerkt?" vroeg hij. "Hij zat er zeker 20 mmHg boven". Ja, het viel me soms wel op dat er véél mensen waren die een hogere bloeddruk hadden dan gewoonlijk, maar een variatie van 20 mmHg is nu ook niet zó uitzonderlijk. Het gebeurde ook niet zo uitzonderlijk vaak dat ik die bloeddrukmeter gebruikte. Het was natuurlijk behoorlijk beschamend voor mij - ik herinnerde me de verscheidene malen dat er werknemers waren die zeiden dat ze "nooit zo'n hoge bloeddruk hadden", en waarbij ik dan de snuggere opmerking maakte dat ze misschien wat weinig hadden geslapen of veel stress hadden of iets dergelijks. Ik had er nooit bij stilgestaan dat mijn spiksplinternieuwe, top-of-the-line bloeddrukmeter een foutieve waarde zou kunnen aangeven!
Het toppunt was dan nog dat de hoofdverpleger zei dat het type bloeddrukmeter dat ik had, al vaker zulk een afwijking had vertoond. Waarom was er dan verdorie niet eerder een ijking gebeurd? En waarom werd dat type bloeddrukmeter dan nog gebruikt?
Wel, uiteindelijk heb ik een bloeddrukmeter gekregen van een "betrouwbaarder" merk, geijkt en al. maar het is sedertdien wel met minder dan abolute zekerheid dat ik naar het wijzertje op het apparaat kijk tijdens het aflaten van het ventiel.

---
Automatische bloeddrukmeters zijn niet allemaal even nauwkeurig. Daarom moet een onafhankelijk instantie de meters controleren voordat ze op de markt komen en moet er aan deugdelijke meters een keurmerk worden toegekend. Dit stelt Richard Braam, arts-onderzoeker in het UMC St Radboud.

Automatische bloeddrukmeters zijn handig in het gebruik. Mensen met hoge bloeddruk kunnen met zo’n meter makkelijk op elk gewenst moment controleren hoe ze ervoor staan. “Maar dan moeten de meters wel nauwkeurig zijn”, stelt cardioloog in opleiding Richard Braam. En daar schort het volgens zijn onderzoek nog al eens aan. De twee bloeddrukmeters die hij controleerde voldeden in elk geval niet.

Nadelig

Dat kan nadelig uitpakken voor de behandeling van patiënten met hoge bloeddruk. Braam: “Stel dat iemand op een onnauwkeurige meter ziet dat zijn bloeddruk in orde is. Dan kan hij besluiten om te stoppen met het gebruik van de pillen die hij slikt tegen te hoge bloeddruk. Terwijl zijn bloeddruk misschien helemaal niet in orde is.”

Bron: Zorgkrant.nl. 29 januari 2007.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Moet je bij het vaccineren optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit?

Je haalt het vaccin uit de verpakking, duwt de lucht eruit*, je steekt de naald in de bovenarm. En dan? Trek je even op, om te kijken of je niet in een bloedvat zit? Fout!  De griepvaccinatiecampagne loopt op haar laatste benen, maar dit onderwerp blijft sowieso relevant. Over het griepvaccin in het algemeen heb ik recent nog geblogd ( veilig, effectief, versterkt afweer, beschermt anderen ), en de vraag of je de injectieplaats moet ontsmetten heb ik ook onlangs nog beantwoord ( nee ). Bij deze een nieuwe stelling, die blijkbaar niet alom gekend is: bij het plaatsen van een vaccin in de musculus deltoideus, moet je NIET even optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit. Ik doe dat zelf ook nog vaak, hoor. Macht der gewoonte. Zelfs eerst de plek ontsmetten, ook al is dat dus niet nodig. Zo kan ik even goed wrijven, en voelen ze de prik niet. Trick of the trade. De naald erin, eventjes optrekken (damn, deed ik het weer), en dan langzaam inspuiten. Want dan heeft de

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn