Doorgaan naar hoofdcontent

Bedrukt wc-papier verbetert hygiëne

Bedrukt wc-papier - leuk. De handhygiëne verbetert er merkelijk door. Dat geloof ik wel. Maar ik denk dat àlle maatregelen zouden leiden tot een verbeterde handhygiëne - de aandacht wordt er gewoonweg op gericht. Ja mannen, we zijn bezig met een studie over handhygiëne, we gaan bij iedereen kijken in welke mate jullie je handen wassen. Maar doe gewoon door zoals jullie bezig waren. Yeah right. Zelfs als er geen individuele controe is, je denkt er gewoon aan. Wat natuurlijk ook de bedoeling is van het bedrukte wc-papier. Maar hoelang blijft dat effect duren? Ik heb bijvoorbeeld ook al periodieke onderzoeken gedaan bij verplegend personeel, er is echt een hoge werkdruk - zij hebben geen tijd om in het closethokje even het toiletpapier te gaan lezen.
Ik mag niet zo negatief zijn - elk initiatief om de handhygiëne te verbeteren is lovenswaardig. Daar schort het bij zeer veel mensen toch aan. Soms doe ik medische onderzoeken in een onderzoekswagen. Elke werknemer dient een urinestaal af te leveren, er is hiervoor een klein toilet en wasbakje voorzien. Ik heb een aparte wasbak in het dokterslokaal.
Soms ga ik aan het einde van de werkdag, voordat ik vertrek, zelf even dat toilet bezoeken vooraleer ik de (soms lange) weg terug aanvat. En wanneer ik dan mijn handen wil wassen, merk ik een kurkdroge, ongebruikte wasbak op. Soms heb ik 40 mensen gezien op een werkdag - doorgaans minstens 30. En NIEMAND die zjin of haar handen heeft gewassen na het leveren van een urinestaal. Fijn. Ik geef iedere werknemer steeds een hand bij het begroeten. Maar goed dat ik mijn handjes steeds was.

---
Personeel in het Erasmus MC is hygiënischer doordat ze wc-papier gebruiken dat bedrukt is met hygiëneboodschappen. Hun hygiënegedrag steeg met 35 procent. Door een goede handhygiëne van zorgmedewerkers, zijn ziekenhuisinfecties het meest effectief te voorkomen.

Dat blijkt uit onderzoek van NewCompliance, een innovatief bedrijf op het gebied van infectiepreventie. Op vier afdelingen zijn de toiletten voorzien van het bedrukte wc-papier. Op het toilet heeft de drukke medewerker de tijd en aandacht om de boodschap in zich op te nemen. De boodschap gaat letterlijk door de handen van de mensen. Zo staat er bijvoorbeeld op dat de handen gedesinfecteerd moeten worden met handalcohol, voordat er contact is met patiënten.

Het gedrag werd gemeten met een speciaal hiervoor gemaakt sensorensysteem. Zo’n 100.000 patiënten lopen per jaar een ziekenhuisinfectie op, dit leidt tot ongeveer 1000 slachtoffers.

Bron: Gezondheidsnet. 21 maart 2007.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels