Doorgaan naar hoofdcontent

Bedrukt wc-papier verbetert hygiëne

Bedrukt wc-papier - leuk. De handhygiëne verbetert er merkelijk door. Dat geloof ik wel. Maar ik denk dat àlle maatregelen zouden leiden tot een verbeterde handhygiëne - de aandacht wordt er gewoonweg op gericht. Ja mannen, we zijn bezig met een studie over handhygiëne, we gaan bij iedereen kijken in welke mate jullie je handen wassen. Maar doe gewoon door zoals jullie bezig waren. Yeah right. Zelfs als er geen individuele controe is, je denkt er gewoon aan. Wat natuurlijk ook de bedoeling is van het bedrukte wc-papier. Maar hoelang blijft dat effect duren? Ik heb bijvoorbeeld ook al periodieke onderzoeken gedaan bij verplegend personeel, er is echt een hoge werkdruk - zij hebben geen tijd om in het closethokje even het toiletpapier te gaan lezen.
Ik mag niet zo negatief zijn - elk initiatief om de handhygiëne te verbeteren is lovenswaardig. Daar schort het bij zeer veel mensen toch aan. Soms doe ik medische onderzoeken in een onderzoekswagen. Elke werknemer dient een urinestaal af te leveren, er is hiervoor een klein toilet en wasbakje voorzien. Ik heb een aparte wasbak in het dokterslokaal.
Soms ga ik aan het einde van de werkdag, voordat ik vertrek, zelf even dat toilet bezoeken vooraleer ik de (soms lange) weg terug aanvat. En wanneer ik dan mijn handen wil wassen, merk ik een kurkdroge, ongebruikte wasbak op. Soms heb ik 40 mensen gezien op een werkdag - doorgaans minstens 30. En NIEMAND die zjin of haar handen heeft gewassen na het leveren van een urinestaal. Fijn. Ik geef iedere werknemer steeds een hand bij het begroeten. Maar goed dat ik mijn handjes steeds was.

---
Personeel in het Erasmus MC is hygiënischer doordat ze wc-papier gebruiken dat bedrukt is met hygiëneboodschappen. Hun hygiënegedrag steeg met 35 procent. Door een goede handhygiëne van zorgmedewerkers, zijn ziekenhuisinfecties het meest effectief te voorkomen.

Dat blijkt uit onderzoek van NewCompliance, een innovatief bedrijf op het gebied van infectiepreventie. Op vier afdelingen zijn de toiletten voorzien van het bedrukte wc-papier. Op het toilet heeft de drukke medewerker de tijd en aandacht om de boodschap in zich op te nemen. De boodschap gaat letterlijk door de handen van de mensen. Zo staat er bijvoorbeeld op dat de handen gedesinfecteerd moeten worden met handalcohol, voordat er contact is met patiënten.

Het gedrag werd gemeten met een speciaal hiervoor gemaakt sensorensysteem. Zo’n 100.000 patiënten lopen per jaar een ziekenhuisinfectie op, dit leidt tot ongeveer 1000 slachtoffers.

Bron: Gezondheidsnet. 21 maart 2007.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski