Doorgaan naar hoofdcontent

Bedrukt wc-papier verbetert hygiëne

Bedrukt wc-papier - leuk. De handhygiëne verbetert er merkelijk door. Dat geloof ik wel. Maar ik denk dat àlle maatregelen zouden leiden tot een verbeterde handhygiëne - de aandacht wordt er gewoonweg op gericht. Ja mannen, we zijn bezig met een studie over handhygiëne, we gaan bij iedereen kijken in welke mate jullie je handen wassen. Maar doe gewoon door zoals jullie bezig waren. Yeah right. Zelfs als er geen individuele controe is, je denkt er gewoon aan. Wat natuurlijk ook de bedoeling is van het bedrukte wc-papier. Maar hoelang blijft dat effect duren? Ik heb bijvoorbeeld ook al periodieke onderzoeken gedaan bij verplegend personeel, er is echt een hoge werkdruk - zij hebben geen tijd om in het closethokje even het toiletpapier te gaan lezen.
Ik mag niet zo negatief zijn - elk initiatief om de handhygiëne te verbeteren is lovenswaardig. Daar schort het bij zeer veel mensen toch aan. Soms doe ik medische onderzoeken in een onderzoekswagen. Elke werknemer dient een urinestaal af te leveren, er is hiervoor een klein toilet en wasbakje voorzien. Ik heb een aparte wasbak in het dokterslokaal.
Soms ga ik aan het einde van de werkdag, voordat ik vertrek, zelf even dat toilet bezoeken vooraleer ik de (soms lange) weg terug aanvat. En wanneer ik dan mijn handen wil wassen, merk ik een kurkdroge, ongebruikte wasbak op. Soms heb ik 40 mensen gezien op een werkdag - doorgaans minstens 30. En NIEMAND die zjin of haar handen heeft gewassen na het leveren van een urinestaal. Fijn. Ik geef iedere werknemer steeds een hand bij het begroeten. Maar goed dat ik mijn handjes steeds was.

---
Personeel in het Erasmus MC is hygiënischer doordat ze wc-papier gebruiken dat bedrukt is met hygiëneboodschappen. Hun hygiënegedrag steeg met 35 procent. Door een goede handhygiëne van zorgmedewerkers, zijn ziekenhuisinfecties het meest effectief te voorkomen.

Dat blijkt uit onderzoek van NewCompliance, een innovatief bedrijf op het gebied van infectiepreventie. Op vier afdelingen zijn de toiletten voorzien van het bedrukte wc-papier. Op het toilet heeft de drukke medewerker de tijd en aandacht om de boodschap in zich op te nemen. De boodschap gaat letterlijk door de handen van de mensen. Zo staat er bijvoorbeeld op dat de handen gedesinfecteerd moeten worden met handalcohol, voordat er contact is met patiënten.

Het gedrag werd gemeten met een speciaal hiervoor gemaakt sensorensysteem. Zo’n 100.000 patiënten lopen per jaar een ziekenhuisinfectie op, dit leidt tot ongeveer 1000 slachtoffers.

Bron: Gezondheidsnet. 21 maart 2007.

Populaire posts van deze blog

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀. Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de t

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h