Doorgaan naar hoofdcontent

Bedrukt wc-papier verbetert hygiëne

Bedrukt wc-papier - leuk. De handhygiëne verbetert er merkelijk door. Dat geloof ik wel. Maar ik denk dat àlle maatregelen zouden leiden tot een verbeterde handhygiëne - de aandacht wordt er gewoonweg op gericht. Ja mannen, we zijn bezig met een studie over handhygiëne, we gaan bij iedereen kijken in welke mate jullie je handen wassen. Maar doe gewoon door zoals jullie bezig waren. Yeah right. Zelfs als er geen individuele controe is, je denkt er gewoon aan. Wat natuurlijk ook de bedoeling is van het bedrukte wc-papier. Maar hoelang blijft dat effect duren? Ik heb bijvoorbeeld ook al periodieke onderzoeken gedaan bij verplegend personeel, er is echt een hoge werkdruk - zij hebben geen tijd om in het closethokje even het toiletpapier te gaan lezen.
Ik mag niet zo negatief zijn - elk initiatief om de handhygiëne te verbeteren is lovenswaardig. Daar schort het bij zeer veel mensen toch aan. Soms doe ik medische onderzoeken in een onderzoekswagen. Elke werknemer dient een urinestaal af te leveren, er is hiervoor een klein toilet en wasbakje voorzien. Ik heb een aparte wasbak in het dokterslokaal.
Soms ga ik aan het einde van de werkdag, voordat ik vertrek, zelf even dat toilet bezoeken vooraleer ik de (soms lange) weg terug aanvat. En wanneer ik dan mijn handen wil wassen, merk ik een kurkdroge, ongebruikte wasbak op. Soms heb ik 40 mensen gezien op een werkdag - doorgaans minstens 30. En NIEMAND die zjin of haar handen heeft gewassen na het leveren van een urinestaal. Fijn. Ik geef iedere werknemer steeds een hand bij het begroeten. Maar goed dat ik mijn handjes steeds was.

---
Personeel in het Erasmus MC is hygiënischer doordat ze wc-papier gebruiken dat bedrukt is met hygiëneboodschappen. Hun hygiënegedrag steeg met 35 procent. Door een goede handhygiëne van zorgmedewerkers, zijn ziekenhuisinfecties het meest effectief te voorkomen.

Dat blijkt uit onderzoek van NewCompliance, een innovatief bedrijf op het gebied van infectiepreventie. Op vier afdelingen zijn de toiletten voorzien van het bedrukte wc-papier. Op het toilet heeft de drukke medewerker de tijd en aandacht om de boodschap in zich op te nemen. De boodschap gaat letterlijk door de handen van de mensen. Zo staat er bijvoorbeeld op dat de handen gedesinfecteerd moeten worden met handalcohol, voordat er contact is met patiënten.

Het gedrag werd gemeten met een speciaal hiervoor gemaakt sensorensysteem. Zo’n 100.000 patiënten lopen per jaar een ziekenhuisinfectie op, dit leidt tot ongeveer 1000 slachtoffers.

Bron: Gezondheidsnet. 21 maart 2007.

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Boeken top 10 2024

Dit jaar heb ik opnieuw de mijlpaal bereikt van 100 gelezen boeken. 37 ervan heb ik een score van 5  op 5 gegeven. Uit deze lijst heb ik 10 favorieten geselecteerd die elk op hun eigen manier uitzonderlijk zijn. Hier is mijn top 10, in chronologische volgorde. Siddhartha Mukherjee – The Song of the Cell Een fascinerende reis door de geschiedenis van celbiologie. Mukherjee onderzoekt hoe cellen het fundament vormen van zowel leven als geneeskunde, en hoe ontdekkingen in celonderzoek onze kijk op gezondheid en ziekte blijvend hebben veranderd. Wetenschappelijk en toch toegankelijk geschreven. Jessie Singer – There Are No Accidents Singer onthult de systemische oorzaken achter wat vaak "ongelukken" worden genoemd. De meeste “ongelukken” zijn voorspelbaar en te voorkomen. Singer toont hoe deze term machthebbers beschermt, kwetsbaren in gevaar brengt, onderzoek ontmoedigt, schuld verschuift, slachtoffers blameert, woede dempt en zelfs begrip voor daders wekt. Boeiend en confronter...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...