Doorgaan naar hoofdcontent

Minder last van astma in zwembad

Zeer onlangs nog heb ik een werkneemster op een spontane raadpleging gezien, voor het opstellen van een verklaring dat ze in 1999 verwijderd is geweest uit het risico van blootstelling aan chloor. Ik ken haar al van de tijd dat ik nog bij prof. dr. Nemery in Gasthuisberg werkte, op de consultatie Beroepsziekten.
Sinds ze niet meer is blootgesteld, zijn haar astmaklachten fel verbeterd. Indertijd had ze zelfs Medrol nodig, om nog enige levenskwaliteit te hebben. Er is op basis van het ziekteverhaal een aanvraag bij het Fonds voor de Beroepsziekten ingediend, via het lijstsysteem onder het nummer 1.105.01. De aanvraag werd echter geweigerd, ondanks het omstandig verslag van zowel prof. Nemery als haar behandelende pneumoloog. Op advies van hen ging de betrokken werkneemster in beroep. Dat werd nu ook geweigerd, op basis van een beslissing van een gastro-enteroloog, vertelde ze mij. Dat deze de uitgebreide motivering (vergezeld van publicaties!) zomaar naast zich heeft neergelegd, vind ik zelf moeilijk te begrijpen. Ik vind het ook vreemd dat een gastro-enteroloog als geneesheer-expert fungeert voor het beoordelen van een longaandoening. Maar wie ben ik.

---
Luchtwegaandoeningen door chloordampen bij zwemmers en zwembadpersoneel kunnen aanzienlijk worden teruggedrongen.
Zwembaden moeten dan wel meer gebruik maken van extra desinfectietechnieken. Dat blijkt uit een onderzoek van Kiwa Water Research in opdracht van het ministerie van Vrom.
De resultaten worden vandaag gepresenteerd op het symposium 'Veilig en Schoon Zwembadwater' van het Nationaal Platform Zwembaden in Sliedrecht.
Uit verschillende onderzoeken in België en Nederland blijkt dat er een verband is tussen het gebruik van chloorbleekloog in zwembaden en astma en huidirritatie. In ieder geval is gebleken dat 'beroepsastma' onder zwembadpersoneel vaker voorkomt. Volgens sommige studies lopen ook jonge kinderen, van wie de longen nog niet volgroeid zijn, meer risico.
Volgens adviseur watertechnologie Danny Traksel van Kiwa is er al langer een discussie gaande in Europa over het gebruik van chloorbleekloog. "Het is niet gelukt om een direct verband vast te stellen met gezondheidsklachten. Waarschijnlijk komen irriterende stoffen vrij doordat de chloor reageert met organische stoffen in het water als haren, urine, poepresten en cosmetica." Traksel zegt dat gezondheidsklachten waarschijnlijk zullen verminderen door gelijktijdig andere technieken toe te passen die de irriterende stoffen zo veel mogelijk kunnen verwijderen. In het onderzoek zijn in een topelf de beste technieken op een rijtje gezet.

Bron: De Stentor. Berry van der Heijden. 30 maart 2007.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Benzeen en muconzuur

Beste bloglezers, ik ga het eens hebben over benzeen. Benzeen gaat al een tijdje mee in onze Westerse maatschappij. Het werd in de helft van de 19e eeuw al op industriële schaal geproduceerd. Benzeen heeft een platte ringstructuur, met elektronen die vrij kunnen bewegen in “wolken” boven en onder de ring. Hierdoor is het een heel stabiel molecule, en heel nuttig bij allerhande industriële toepassingen. Er zijn een hele reeks moleculen met gelijkaardige atoomringen, en die worden allemaal aromatische verbindingen genoemd. Ik ben er nu wel snel over heen gegaan, maar destijds hebben hele slimme mensen er een heel lange tijd over gedaan om deze ringstructuur te achterhalen. Friedrich August Kekulé zou uiteindelijk de structuur van benzeen ontdekt hebben naar aanleiding van een droom over een slang die in zijn eigen staart beet. Dromen zijn dus niet altijd bedrog. Om terug te komen op benzeen: helaas is het naast nuttig ook tamelijk ongezond. Benzeen heeft bij acute blootstellin