Doorgaan naar hoofdcontent

VPA

Nog een voorbeeld van een product waarvan ik wat informatie heb verstuurd...

---
Het product VPA bevat voornamelijk ethylacetaat (60-80%). De overige ca. 30% van het product bestaat uit niet-vluchtige, geurloze stoffen. Zij geven geen significante gezondheidsrisico’s en geven geen aanleiding tot lichamelijke klachten.

Dit product is licht ontvlambaar (R11) ; damp/luchtmengsels zijn ontplofbaar. Het is irriterend voor de ogen (R36). Bij herhaalde blootstelling kan het een droge of gebarsten huid veroorzaken. De dampen kunnen slaperigheid en duizeligheid veroorzaken.

Bij blootstelling kan het aanleiding geven tot
• hoofdpijn, misselijkheid, keelpijn, hoesten, duizeligheid, slaperigheid, zwakte en bewusteloosheid
• droge huid
• rode en pijnlijke ogen

Wijze van opname
De stof kan in het lichaam worden opgenomen door inademing van de dampen.
Een voor de gezondheid schadelijke verontreiniging van de lucht, zal eerder snel worden bereikt bij verdamping van deze stof bij 20°C.

Effecten bij kortstondige blootstelling
De stof is irriterend voor de ogen en de luchtwegen. De stof kan effecten hebben op het centraal zenuwstelsel. Blootstelling ver boven de blootstellingsgrenzen kan de dood veroorzaken.

Effecten bij langdurige of herhaalde blootstelling
De vloeistof ontvet de huid. Dit kan niet-allergisch contacteczeem teweegbrengen. De stof kan dan ook via de huid worden opgenomen.

Gebruik van alcoholische dranken versterkt de schadelijke werking.

Advies
Het product VPA geeft meer klachten dan eerder gebruikte producten met ethylacetaat bij de werknemers van het bedrijf waarvoor ik deze informatie opstelde. De oorzaak hiervan lijkt me voornamelijk een kwestie van concentratie-hoeveelheid in de omgevingslucht – de enige oplossing bij verder gebruik van dit product lijkt me dan ook het optimaliseren van de arbeidshygiënische omstandigheden:
• voldoende luchtverversing
• geschikte ademhalingsbeschermingsmiddelen
• veiligheidsbrillen
• beschermende handschoenen


Dr. Edelhart Y. Kempeneers

Preventieadviseur - Arbeidsgeneesheer

Encare Prevent

Populaire posts van deze blog

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...