Doorgaan naar hoofdcontent

Cardioloog bevestigt: mond-op-mond kan hartmassage neutraliseren

Er moet een artikel het eerste zijn... in eerste instantie had ik artikels die ik interessant vond, en informatie die ik reeds eerder had verzameld, in deze blog gepost, zonder meer. Dat is natuurlijk een beetje valsspelen, besefte ik wel. Het is pas op Pasen dat ik voor verschillende artikels een inleidende tekst heb gemaakt. Nu is het écht een blog - en ben ik weer volledig mee met "de jeugd van tegenwoordig" *g*.

---
Mond-op-mondbeademing toepassen bij een hartstilstand kan het positieve effect van een hartmassage inderdaad reduceren. Dat zegt cardioloog-intensivist dr. Pascal Vranckx van het Virga Jesseziekenhuis in Hasselt in een reactie op het artikel in The Lancet. "De nieuwe richtlijnen van de Europese Reanimatieraad schrijven voor dat bij een hartstilstand het hart diep moet worden ingeduwd en aan een hoge frequentie onophoudelijk op- en neer moet worden geduwd", zegt Vranckx, die ook verbonden is aan de Belgische Vereniging voor Cardiologie.

De frappante verschillen tussen de patiënten die alleen hartmassage ondergingen en zij die ook mondbeademing kregen, verklaart dr. Vranckx onder meer door de winst die verloren gaat bij afwisseling met mondbeademing. "Op basis van onderzoek bij dieren vermoedden wij dit eigenlijk al. De studie in The Lancet bevestigt dit."

Lucht vaak in maag in plaats van longen
"Maar elke reanimatie is beter dan niets", benadrukt dr. Vranckx ook. Mondbeademing schrijft hij dus niet af. "Maar vaak doen getuigen van een hartstilstand niets omdat de drempel om mond-op-mondbeademing uit te voeren groot is. Bovendien komt de lucht ook geregeld in de maag in plaats van in de longen terecht omdat mensen het verkeerd doen", zegt de cardioloog.

Hij wijst er nog op dat de Japanse studie die in The Lancet wordt belicht een "observatiestudie" is, waarbij dus alleen maar werd nagegaan wat er precies gebeurt. Het voordeel van de studie is dan weer dat ze op grote schaal werd uitgevoerd, wat de resultaten representatiever maakt.

Bij het Rode Kruis is een gelijkaardig standpunt te horen. "Wij volgen de steeds evoluerende richtlijnen rond eerste hulp op de voet op en verspreiden die ook onder onze vrijwilligers", zegt Koen Baetens van het Rode Kruis-Vlaanderen. "Het is wel een feit dat er regelmatig mensen zijn die geen mondbeademing willen doen. Dan is het beter om tot hartmassage over te gaan dan helemaal niets te doen", voegt hij er nog aan toe.

Bron: Het Laatste Nieuws. 16 maart 2007.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h