Doorgaan naar hoofdcontent

Cardioloog bevestigt: mond-op-mond kan hartmassage neutraliseren

Er moet een artikel het eerste zijn... in eerste instantie had ik artikels die ik interessant vond, en informatie die ik reeds eerder had verzameld, in deze blog gepost, zonder meer. Dat is natuurlijk een beetje valsspelen, besefte ik wel. Het is pas op Pasen dat ik voor verschillende artikels een inleidende tekst heb gemaakt. Nu is het écht een blog - en ben ik weer volledig mee met "de jeugd van tegenwoordig" *g*.

---
Mond-op-mondbeademing toepassen bij een hartstilstand kan het positieve effect van een hartmassage inderdaad reduceren. Dat zegt cardioloog-intensivist dr. Pascal Vranckx van het Virga Jesseziekenhuis in Hasselt in een reactie op het artikel in The Lancet. "De nieuwe richtlijnen van de Europese Reanimatieraad schrijven voor dat bij een hartstilstand het hart diep moet worden ingeduwd en aan een hoge frequentie onophoudelijk op- en neer moet worden geduwd", zegt Vranckx, die ook verbonden is aan de Belgische Vereniging voor Cardiologie.

De frappante verschillen tussen de patiënten die alleen hartmassage ondergingen en zij die ook mondbeademing kregen, verklaart dr. Vranckx onder meer door de winst die verloren gaat bij afwisseling met mondbeademing. "Op basis van onderzoek bij dieren vermoedden wij dit eigenlijk al. De studie in The Lancet bevestigt dit."

Lucht vaak in maag in plaats van longen
"Maar elke reanimatie is beter dan niets", benadrukt dr. Vranckx ook. Mondbeademing schrijft hij dus niet af. "Maar vaak doen getuigen van een hartstilstand niets omdat de drempel om mond-op-mondbeademing uit te voeren groot is. Bovendien komt de lucht ook geregeld in de maag in plaats van in de longen terecht omdat mensen het verkeerd doen", zegt de cardioloog.

Hij wijst er nog op dat de Japanse studie die in The Lancet wordt belicht een "observatiestudie" is, waarbij dus alleen maar werd nagegaan wat er precies gebeurt. Het voordeel van de studie is dan weer dat ze op grote schaal werd uitgevoerd, wat de resultaten representatiever maakt.

Bij het Rode Kruis is een gelijkaardig standpunt te horen. "Wij volgen de steeds evoluerende richtlijnen rond eerste hulp op de voet op en verspreiden die ook onder onze vrijwilligers", zegt Koen Baetens van het Rode Kruis-Vlaanderen. "Het is wel een feit dat er regelmatig mensen zijn die geen mondbeademing willen doen. Dan is het beter om tot hartmassage over te gaan dan helemaal niets te doen", voegt hij er nog aan toe.

Bron: Het Laatste Nieuws. 16 maart 2007.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...