Doorgaan naar hoofdcontent

Cardioloog bevestigt: mond-op-mond kan hartmassage neutraliseren

Er moet een artikel het eerste zijn... in eerste instantie had ik artikels die ik interessant vond, en informatie die ik reeds eerder had verzameld, in deze blog gepost, zonder meer. Dat is natuurlijk een beetje valsspelen, besefte ik wel. Het is pas op Pasen dat ik voor verschillende artikels een inleidende tekst heb gemaakt. Nu is het écht een blog - en ben ik weer volledig mee met "de jeugd van tegenwoordig" *g*.

---
Mond-op-mondbeademing toepassen bij een hartstilstand kan het positieve effect van een hartmassage inderdaad reduceren. Dat zegt cardioloog-intensivist dr. Pascal Vranckx van het Virga Jesseziekenhuis in Hasselt in een reactie op het artikel in The Lancet. "De nieuwe richtlijnen van de Europese Reanimatieraad schrijven voor dat bij een hartstilstand het hart diep moet worden ingeduwd en aan een hoge frequentie onophoudelijk op- en neer moet worden geduwd", zegt Vranckx, die ook verbonden is aan de Belgische Vereniging voor Cardiologie.

De frappante verschillen tussen de patiënten die alleen hartmassage ondergingen en zij die ook mondbeademing kregen, verklaart dr. Vranckx onder meer door de winst die verloren gaat bij afwisseling met mondbeademing. "Op basis van onderzoek bij dieren vermoedden wij dit eigenlijk al. De studie in The Lancet bevestigt dit."

Lucht vaak in maag in plaats van longen
"Maar elke reanimatie is beter dan niets", benadrukt dr. Vranckx ook. Mondbeademing schrijft hij dus niet af. "Maar vaak doen getuigen van een hartstilstand niets omdat de drempel om mond-op-mondbeademing uit te voeren groot is. Bovendien komt de lucht ook geregeld in de maag in plaats van in de longen terecht omdat mensen het verkeerd doen", zegt de cardioloog.

Hij wijst er nog op dat de Japanse studie die in The Lancet wordt belicht een "observatiestudie" is, waarbij dus alleen maar werd nagegaan wat er precies gebeurt. Het voordeel van de studie is dan weer dat ze op grote schaal werd uitgevoerd, wat de resultaten representatiever maakt.

Bij het Rode Kruis is een gelijkaardig standpunt te horen. "Wij volgen de steeds evoluerende richtlijnen rond eerste hulp op de voet op en verspreiden die ook onder onze vrijwilligers", zegt Koen Baetens van het Rode Kruis-Vlaanderen. "Het is wel een feit dat er regelmatig mensen zijn die geen mondbeademing willen doen. Dan is het beter om tot hartmassage over te gaan dan helemaal niets te doen", voegt hij er nog aan toe.

Bron: Het Laatste Nieuws. 16 maart 2007.

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal