Doorgaan naar hoofdcontent

Cardioloog bevestigt: mond-op-mond kan hartmassage neutraliseren

Er moet een artikel het eerste zijn... in eerste instantie had ik artikels die ik interessant vond, en informatie die ik reeds eerder had verzameld, in deze blog gepost, zonder meer. Dat is natuurlijk een beetje valsspelen, besefte ik wel. Het is pas op Pasen dat ik voor verschillende artikels een inleidende tekst heb gemaakt. Nu is het écht een blog - en ben ik weer volledig mee met "de jeugd van tegenwoordig" *g*.

---
Mond-op-mondbeademing toepassen bij een hartstilstand kan het positieve effect van een hartmassage inderdaad reduceren. Dat zegt cardioloog-intensivist dr. Pascal Vranckx van het Virga Jesseziekenhuis in Hasselt in een reactie op het artikel in The Lancet. "De nieuwe richtlijnen van de Europese Reanimatieraad schrijven voor dat bij een hartstilstand het hart diep moet worden ingeduwd en aan een hoge frequentie onophoudelijk op- en neer moet worden geduwd", zegt Vranckx, die ook verbonden is aan de Belgische Vereniging voor Cardiologie.

De frappante verschillen tussen de patiënten die alleen hartmassage ondergingen en zij die ook mondbeademing kregen, verklaart dr. Vranckx onder meer door de winst die verloren gaat bij afwisseling met mondbeademing. "Op basis van onderzoek bij dieren vermoedden wij dit eigenlijk al. De studie in The Lancet bevestigt dit."

Lucht vaak in maag in plaats van longen
"Maar elke reanimatie is beter dan niets", benadrukt dr. Vranckx ook. Mondbeademing schrijft hij dus niet af. "Maar vaak doen getuigen van een hartstilstand niets omdat de drempel om mond-op-mondbeademing uit te voeren groot is. Bovendien komt de lucht ook geregeld in de maag in plaats van in de longen terecht omdat mensen het verkeerd doen", zegt de cardioloog.

Hij wijst er nog op dat de Japanse studie die in The Lancet wordt belicht een "observatiestudie" is, waarbij dus alleen maar werd nagegaan wat er precies gebeurt. Het voordeel van de studie is dan weer dat ze op grote schaal werd uitgevoerd, wat de resultaten representatiever maakt.

Bij het Rode Kruis is een gelijkaardig standpunt te horen. "Wij volgen de steeds evoluerende richtlijnen rond eerste hulp op de voet op en verspreiden die ook onder onze vrijwilligers", zegt Koen Baetens van het Rode Kruis-Vlaanderen. "Het is wel een feit dat er regelmatig mensen zijn die geen mondbeademing willen doen. Dan is het beter om tot hartmassage over te gaan dan helemaal niets te doen", voegt hij er nog aan toe.

Bron: Het Laatste Nieuws. 16 maart 2007.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels