Doorgaan naar hoofdcontent

"Legionella zit in alle Vlaamse ziekenhuizen"

Op den duur zou je schrik krijgen om ziek te worden. Onlangs heb ik nog gelezen dat kinderen die in het ziekenhuis geboren worden, mogelijk meer allergieën krijgen dan kinderen die thuis ter wereld zijn gezet. En nu legionella. Wat kun je eraan doen? De hele leidingsystemen gaan aanpassen in alle ziekenhuizen? Of op geregelde tijstippen aan alle leidingen op geregelde tijstippen heet water een tijdlang laten lopen? Maar dat is dan ook weer slecht voor het milieu - waterverspilling en energieverspilling, en dat met het broeikaseffect, tsk tsk. Het lijkt me ook allemaal een beetje overroepen. Om echt gevaarlijk legionellarisico te krijgen, moet er een aerosol van waterdruppels verspreid worden - fonteinen bvb. zijn daar goed in. Voorzichtig zijn is natuurlijk de boodschap, je zit uiteindelijk te werken met soms immunologisch verzwakte mensen. Dat ze op die afdelingen de leidingen maar eens goed doorspoelen. Maar om overal doorgedreven maatregelen te nemen, is dat niet heiliger willen zijn dan de paus?

---
Er is wellicht geen enkel ziekenhuis in Vlaanderen dat niet geregeld legionella in de waterleidingen heeft. Dat zeggen verschillende specialisten aan De Morgen. De onlangs versoepelde wetgeving wordt bekritiseerd.
Het voorbije jaar werden in enkele ziekenhuizen uitbraken van legionella vastgesteld. De vrees bestaat dat in werkelijkheid veel meer ziekenhuizen met legionella kampen, maar uit angst voor negatieve publiciteit de infectie niet registreren en op eigen initiatief 'blind' behandelen.
De wet schrijft voor dat waterleidingen waarin de bacterie gedijt, ook de koudwaterleidingen, geregeld op hoge temperatuur moeten worden gebracht om de bacterie te doden. In de praktijk gebeurt dat echter niet op alle plaatsen even minutieus. De kosten zijn hoog en de verwarming zorgt voor een versnelde slijtage van de leidingen. "Enkel bij een echte uitbraak is er meldingsplicht", zegt Ludo Feyen van het gespecialiseerde Labo Derva. "We horen dus slechts af en toe van een besmetting met legionella."
"Dat wil echter niet zeggen dat legionella niet aanwezig zou zijn in zo goed als alle Vlaamse ziekenhuizen met het daarbij behorende risico. Legionella in de leidingen leidt niet noodzakelijk tot een infectie, maar het zorgt wel voor een continu probleem en een risico."
"Als je nu honderd ziekenhuizen controleert op legionella, vind je niet bij alle honderd legionella", zegt Koen De Schrijver, epidemioloog aan de Antwerpse faculteit geneeskunde en Vlaams gezondheidsinspecteur.
"Maar op jaarbasis is het inderdaad waarschijnlijk dat legionella in heel wat ziekenhuizen opduikt. Niet elk type legionella is even gevaarlijk, maar het handhaven van minimale concentraties is een reëel probleem voor ziekenhuizen."
In België zaaide legionella de laatste keer paniek in 1999. Op een beurs in Kapellen zorgde een hoge concentratie aan legionellabacteriën in een bubbelbad voor een uitbraak. Sindsdien zijn er geregeld kleinere uitbraken, doorgaans in ziekenhuizen, rusthuizen of hotels.
In Nederland lijkt legionella veel vaker op te duiken. Vooral de uitbraak in 1999 op de West-Friese Flora in Bovenkarspel, die 32 doden eiste, zorgde voor een golf van paniek en stevige politieke discussies in Nederland. Dat er bij onze noorderburen meer legionella gevonden wordt, wil echter niet zeggen dat in Vlaanderen minder legionella voorkomt.
"Er is waarschijnlijk sprake van een discrepantie tussen het voorkomen van legionella en het opsporen en registreren ervan", zegt Koen De Schrijver. "In Vlaanderen registreren we jaarlijks een honderdtal besmettingen, maar mogelijk gaan er achter de zogenaamde zomergriepjes geregeld infecties met legionella schuil." (dm)

Bron: De Morgen. 29 maart 2007.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m