Doorgaan naar hoofdcontent

Japan waarschuwt voor Tamiflu wegens zelfmoorden

Tamiflu gebruiken voor griep. Tja, wanneer men er op tijd bij is, heeft het wel (ietwat) effect. Je moet er echter al binnen de eerste 24 uur mee beginnen - groot is de kans dat je dan nog niet eens weet dat je griep hebt, vaak heb je in het begin enkel wat vage klachten. En dan nog heeft het een beperkt effect op de ernst en de duur van de griep. Dat ze meer preventief gaan weken, griepspuitjes hebben wél een duidelijk bewezen effect op de incidentie van griep. Maar daar zijn vele mensen principieel tegen, omwille van een aantal redenen die op foutieve veronderstellingen zijn gebaseerd - maar daar ga ik het nu niet over hebben.

---
TOKIO - Japan heeft de importeur van Tamiflu gewaarschuwd dat het griepmedicijn niet moet worden voorgeschreven aan tieners. Dit moet de producent Roche in de bijsluiter opnemen.
Het ministerie van gezondheid grijpt in naar aanleiding van een lopend onderzoek naar minstens zestien zelfmoorden sinds 2001 onder Japanse jongeren, die het medicijn Tamiflu hadden geslikt. Een verband is echter nog niet aangetoond.
Eind vorig jaar waarschuwden Amerikaanse autoriteiten voor psychiatrische afwijkingen door gebruik van Tamiflu. Een waarschuwing op de bijsluiter is daar ook al verplicht. De Europese geneesmiddelenautoriteit EMEA kondigde vorig jaar verscherpt toezicht aan op de mogelijke bijwerkingen van de virusremmer.
De beslissing kan een belangrijke impact hebben op de verkoop van Tamiflu. Japan koopt namelijk 60 procent van alle Tamiflu medicijnen. Het Aziatische land is een van de weinige landen die de virusremmer ook voor seizoensgebonden griep voorschrijft. Tamiflu wordt bovendien gezien als het beste medicijn tegen de vogelgriep. Dit virus heeft wereldwijd 160 levens geëist. De meeste slachtoffers vielen in Azië.

Bron: AD.nl. 21 maart 2007.

Populaire posts van deze blog

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀. Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de t

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h