Doorgaan naar hoofdcontent

Japan waarschuwt voor Tamiflu wegens zelfmoorden

Tamiflu gebruiken voor griep. Tja, wanneer men er op tijd bij is, heeft het wel (ietwat) effect. Je moet er echter al binnen de eerste 24 uur mee beginnen - groot is de kans dat je dan nog niet eens weet dat je griep hebt, vaak heb je in het begin enkel wat vage klachten. En dan nog heeft het een beperkt effect op de ernst en de duur van de griep. Dat ze meer preventief gaan weken, griepspuitjes hebben wél een duidelijk bewezen effect op de incidentie van griep. Maar daar zijn vele mensen principieel tegen, omwille van een aantal redenen die op foutieve veronderstellingen zijn gebaseerd - maar daar ga ik het nu niet over hebben.

---
TOKIO - Japan heeft de importeur van Tamiflu gewaarschuwd dat het griepmedicijn niet moet worden voorgeschreven aan tieners. Dit moet de producent Roche in de bijsluiter opnemen.
Het ministerie van gezondheid grijpt in naar aanleiding van een lopend onderzoek naar minstens zestien zelfmoorden sinds 2001 onder Japanse jongeren, die het medicijn Tamiflu hadden geslikt. Een verband is echter nog niet aangetoond.
Eind vorig jaar waarschuwden Amerikaanse autoriteiten voor psychiatrische afwijkingen door gebruik van Tamiflu. Een waarschuwing op de bijsluiter is daar ook al verplicht. De Europese geneesmiddelenautoriteit EMEA kondigde vorig jaar verscherpt toezicht aan op de mogelijke bijwerkingen van de virusremmer.
De beslissing kan een belangrijke impact hebben op de verkoop van Tamiflu. Japan koopt namelijk 60 procent van alle Tamiflu medicijnen. Het Aziatische land is een van de weinige landen die de virusremmer ook voor seizoensgebonden griep voorschrijft. Tamiflu wordt bovendien gezien als het beste medicijn tegen de vogelgriep. Dit virus heeft wereldwijd 160 levens geëist. De meeste slachtoffers vielen in Azië.

Bron: AD.nl. 21 maart 2007.

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal