Doorgaan naar hoofdcontent

Japan waarschuwt voor Tamiflu wegens zelfmoorden

Tamiflu gebruiken voor griep. Tja, wanneer men er op tijd bij is, heeft het wel (ietwat) effect. Je moet er echter al binnen de eerste 24 uur mee beginnen - groot is de kans dat je dan nog niet eens weet dat je griep hebt, vaak heb je in het begin enkel wat vage klachten. En dan nog heeft het een beperkt effect op de ernst en de duur van de griep. Dat ze meer preventief gaan weken, griepspuitjes hebben wél een duidelijk bewezen effect op de incidentie van griep. Maar daar zijn vele mensen principieel tegen, omwille van een aantal redenen die op foutieve veronderstellingen zijn gebaseerd - maar daar ga ik het nu niet over hebben.

---
TOKIO - Japan heeft de importeur van Tamiflu gewaarschuwd dat het griepmedicijn niet moet worden voorgeschreven aan tieners. Dit moet de producent Roche in de bijsluiter opnemen.
Het ministerie van gezondheid grijpt in naar aanleiding van een lopend onderzoek naar minstens zestien zelfmoorden sinds 2001 onder Japanse jongeren, die het medicijn Tamiflu hadden geslikt. Een verband is echter nog niet aangetoond.
Eind vorig jaar waarschuwden Amerikaanse autoriteiten voor psychiatrische afwijkingen door gebruik van Tamiflu. Een waarschuwing op de bijsluiter is daar ook al verplicht. De Europese geneesmiddelenautoriteit EMEA kondigde vorig jaar verscherpt toezicht aan op de mogelijke bijwerkingen van de virusremmer.
De beslissing kan een belangrijke impact hebben op de verkoop van Tamiflu. Japan koopt namelijk 60 procent van alle Tamiflu medicijnen. Het Aziatische land is een van de weinige landen die de virusremmer ook voor seizoensgebonden griep voorschrijft. Tamiflu wordt bovendien gezien als het beste medicijn tegen de vogelgriep. Dit virus heeft wereldwijd 160 levens geëist. De meeste slachtoffers vielen in Azië.

Bron: AD.nl. 21 maart 2007.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Moet je bij het vaccineren optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit?

Je haalt het vaccin uit de verpakking, duwt de lucht eruit*, je steekt de naald in de bovenarm. En dan? Trek je even op, om te kijken of je niet in een bloedvat zit? Fout!  De griepvaccinatiecampagne loopt op haar laatste benen, maar dit onderwerp blijft sowieso relevant. Over het griepvaccin in het algemeen heb ik recent nog geblogd ( veilig, effectief, versterkt afweer, beschermt anderen ), en de vraag of je de injectieplaats moet ontsmetten heb ik ook onlangs nog beantwoord ( nee ). Bij deze een nieuwe stelling, die blijkbaar niet alom gekend is: bij het plaatsen van een vaccin in de musculus deltoideus, moet je NIET even optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit. Ik doe dat zelf ook nog vaak, hoor. Macht der gewoonte. Zelfs eerst de plek ontsmetten, ook al is dat dus niet nodig. Zo kan ik even goed wrijven, en voelen ze de prik niet. Trick of the trade. De naald erin, eventjes optrekken (damn, deed ik het weer), en dan langzaam inspuiten. Want dan heeft de

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn