Doorgaan naar hoofdcontent

MRSA wellicht ook via kip overdraagbaar

Meticilline-Resistente Stafylococcus Aureus. Een bacterie die door teveel gebruik van antibiotica schering en inslag is geworden. Dat zal ons leren van (virale) verkoudheden te willen behandelen met antibiotica. Shame on us. Als nu ook nog varkens en kippen drager kunnen zijn, geraken we helemaal van onding niet meer af. Moest er een radicaal nieuw antibioticum op de markt komen, zou het misschien anders zijn. Maar dat is niet waarschijnlijk. Het duurt 10 jaar om een nieuw medicijn te ontwikkelen. En ontwikkelen van antibiotica is vanuit een commercieel standpunt niet interessant. Moesten er - zoals in Nederland - spartaanse maatregelen getroffen worden bij elke nieuwe MRSA-haard, zou het aantal besmetten ook een stuk lager liggen. Maar die cultuur is er in ons land gewoonweg niet. Tja, niets aan te doen dan.

---
De soms gevaarlijke ziekenhuisbacterie MRSA is waarschijnlijk ook overdraagbaar van kippen op mensen. Die voorzichtige conclusie trekt het Centrum Infectiebestrijding (CIB) na onderzoek van een MRSA-besmetting bij een kippenboer in juni vorig jaar. Op de boerderij van de besmette man werd kippenmest aangetroffen met MRSA, terwijl de boer en zijn gezin op geen enkele wijze in contact stonden met andere veehouderijbedrijven.

Tot nu toe stond het alleen vast dat varkens de MRSA-bacterie kunnen overdragen op mensen. Dat leidde er vorig jaar toe dat varkenshouders voortaan bij een ziekenhuisopname worden getest op aanwezigheid van de bacterie. Of dat nu ook gaat gelden voor pluimveehouders -en hun gezinnen- is niet duidelijk. CIB-directeur Roel Coutinho zegt nog geen aanwijzingen te hebben dat besmetting via kippen structureel voorkomt. Toch acht hij de kans reëel dat MRSA in de toekomst grote problemen zal geven.

MRSA is voor gezonde mensen een onschuldige bacterie. Voor patiënten in ziekenhuizen en zorgcentra kan de MRSA-bacterie, die resistent is tegen de meeste antibiotica, ernstige infecties veroorzaken, soms met dodelijke afloop. In de zorg neemt men daarom veel voorzorgsmaatregelen om besmetting tegen te gaan, zoals geïsoleerde verpleging en strenge hygiënevoorschriften.

In vergelijking met het buitenland komt MRSA in Nederland weinig voor, minder dan 1 procent van de bevolking draagt de resistente bacterie bij zich. Bij varkenshouders ligt dat percentage een stuk hoger; naar schatting 40 tot 50 procent van de varkensboeren is drager.

De lage besmettingsgraad onder Nederlanders heeft volgens deskundigen te maken met het feit dat hier veel minder antibiotica wordt voorgeschreven dan in bijvoorbeeld België of Spanje. In zuidelijke landen komt de resistente bacterie veel vaker voor dan in Nederland.

Bron: Reformatorisch Dagblad. 20 maart 2007.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...