Doorgaan naar hoofdcontent

MRSA wellicht ook via kip overdraagbaar

Meticilline-Resistente Stafylococcus Aureus. Een bacterie die door teveel gebruik van antibiotica schering en inslag is geworden. Dat zal ons leren van (virale) verkoudheden te willen behandelen met antibiotica. Shame on us. Als nu ook nog varkens en kippen drager kunnen zijn, geraken we helemaal van onding niet meer af. Moest er een radicaal nieuw antibioticum op de markt komen, zou het misschien anders zijn. Maar dat is niet waarschijnlijk. Het duurt 10 jaar om een nieuw medicijn te ontwikkelen. En ontwikkelen van antibiotica is vanuit een commercieel standpunt niet interessant. Moesten er - zoals in Nederland - spartaanse maatregelen getroffen worden bij elke nieuwe MRSA-haard, zou het aantal besmetten ook een stuk lager liggen. Maar die cultuur is er in ons land gewoonweg niet. Tja, niets aan te doen dan.

---
De soms gevaarlijke ziekenhuisbacterie MRSA is waarschijnlijk ook overdraagbaar van kippen op mensen. Die voorzichtige conclusie trekt het Centrum Infectiebestrijding (CIB) na onderzoek van een MRSA-besmetting bij een kippenboer in juni vorig jaar. Op de boerderij van de besmette man werd kippenmest aangetroffen met MRSA, terwijl de boer en zijn gezin op geen enkele wijze in contact stonden met andere veehouderijbedrijven.

Tot nu toe stond het alleen vast dat varkens de MRSA-bacterie kunnen overdragen op mensen. Dat leidde er vorig jaar toe dat varkenshouders voortaan bij een ziekenhuisopname worden getest op aanwezigheid van de bacterie. Of dat nu ook gaat gelden voor pluimveehouders -en hun gezinnen- is niet duidelijk. CIB-directeur Roel Coutinho zegt nog geen aanwijzingen te hebben dat besmetting via kippen structureel voorkomt. Toch acht hij de kans reëel dat MRSA in de toekomst grote problemen zal geven.

MRSA is voor gezonde mensen een onschuldige bacterie. Voor patiënten in ziekenhuizen en zorgcentra kan de MRSA-bacterie, die resistent is tegen de meeste antibiotica, ernstige infecties veroorzaken, soms met dodelijke afloop. In de zorg neemt men daarom veel voorzorgsmaatregelen om besmetting tegen te gaan, zoals geïsoleerde verpleging en strenge hygiënevoorschriften.

In vergelijking met het buitenland komt MRSA in Nederland weinig voor, minder dan 1 procent van de bevolking draagt de resistente bacterie bij zich. Bij varkenshouders ligt dat percentage een stuk hoger; naar schatting 40 tot 50 procent van de varkensboeren is drager.

De lage besmettingsgraad onder Nederlanders heeft volgens deskundigen te maken met het feit dat hier veel minder antibiotica wordt voorgeschreven dan in bijvoorbeeld België of Spanje. In zuidelijke landen komt de resistente bacterie veel vaker voor dan in Nederland.

Bron: Reformatorisch Dagblad. 20 maart 2007.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Moet je bij het vaccineren optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit?

Je haalt het vaccin uit de verpakking, duwt de lucht eruit*, je steekt de naald in de bovenarm. En dan? Trek je even op, om te kijken of je niet in een bloedvat zit? Fout!  De griepvaccinatiecampagne loopt op haar laatste benen, maar dit onderwerp blijft sowieso relevant. Over het griepvaccin in het algemeen heb ik recent nog geblogd ( veilig, effectief, versterkt afweer, beschermt anderen ), en de vraag of je de injectieplaats moet ontsmetten heb ik ook onlangs nog beantwoord ( nee ). Bij deze een nieuwe stelling, die blijkbaar niet alom gekend is: bij het plaatsen van een vaccin in de musculus deltoideus, moet je NIET even optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit. Ik doe dat zelf ook nog vaak, hoor. Macht der gewoonte. Zelfs eerst de plek ontsmetten, ook al is dat dus niet nodig. Zo kan ik even goed wrijven, en voelen ze de prik niet. Trick of the trade. De naald erin, eventjes optrekken (damn, deed ik het weer), en dan langzaam inspuiten. Want dan heeft de

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn