Doorgaan naar hoofdcontent

MRSA wellicht ook via kip overdraagbaar

Meticilline-Resistente Stafylococcus Aureus. Een bacterie die door teveel gebruik van antibiotica schering en inslag is geworden. Dat zal ons leren van (virale) verkoudheden te willen behandelen met antibiotica. Shame on us. Als nu ook nog varkens en kippen drager kunnen zijn, geraken we helemaal van onding niet meer af. Moest er een radicaal nieuw antibioticum op de markt komen, zou het misschien anders zijn. Maar dat is niet waarschijnlijk. Het duurt 10 jaar om een nieuw medicijn te ontwikkelen. En ontwikkelen van antibiotica is vanuit een commercieel standpunt niet interessant. Moesten er - zoals in Nederland - spartaanse maatregelen getroffen worden bij elke nieuwe MRSA-haard, zou het aantal besmetten ook een stuk lager liggen. Maar die cultuur is er in ons land gewoonweg niet. Tja, niets aan te doen dan.

---
De soms gevaarlijke ziekenhuisbacterie MRSA is waarschijnlijk ook overdraagbaar van kippen op mensen. Die voorzichtige conclusie trekt het Centrum Infectiebestrijding (CIB) na onderzoek van een MRSA-besmetting bij een kippenboer in juni vorig jaar. Op de boerderij van de besmette man werd kippenmest aangetroffen met MRSA, terwijl de boer en zijn gezin op geen enkele wijze in contact stonden met andere veehouderijbedrijven.

Tot nu toe stond het alleen vast dat varkens de MRSA-bacterie kunnen overdragen op mensen. Dat leidde er vorig jaar toe dat varkenshouders voortaan bij een ziekenhuisopname worden getest op aanwezigheid van de bacterie. Of dat nu ook gaat gelden voor pluimveehouders -en hun gezinnen- is niet duidelijk. CIB-directeur Roel Coutinho zegt nog geen aanwijzingen te hebben dat besmetting via kippen structureel voorkomt. Toch acht hij de kans reëel dat MRSA in de toekomst grote problemen zal geven.

MRSA is voor gezonde mensen een onschuldige bacterie. Voor patiënten in ziekenhuizen en zorgcentra kan de MRSA-bacterie, die resistent is tegen de meeste antibiotica, ernstige infecties veroorzaken, soms met dodelijke afloop. In de zorg neemt men daarom veel voorzorgsmaatregelen om besmetting tegen te gaan, zoals geïsoleerde verpleging en strenge hygiënevoorschriften.

In vergelijking met het buitenland komt MRSA in Nederland weinig voor, minder dan 1 procent van de bevolking draagt de resistente bacterie bij zich. Bij varkenshouders ligt dat percentage een stuk hoger; naar schatting 40 tot 50 procent van de varkensboeren is drager.

De lage besmettingsgraad onder Nederlanders heeft volgens deskundigen te maken met het feit dat hier veel minder antibiotica wordt voorgeschreven dan in bijvoorbeeld België of Spanje. In zuidelijke landen komt de resistente bacterie veel vaker voor dan in Nederland.

Bron: Reformatorisch Dagblad. 20 maart 2007.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Benzeen en muconzuur

Beste bloglezers, ik ga het eens hebben over benzeen. Benzeen gaat al een tijdje mee in onze Westerse maatschappij. Het werd in de helft van de 19e eeuw al op industriële schaal geproduceerd. Benzeen heeft een platte ringstructuur, met elektronen die vrij kunnen bewegen in “wolken” boven en onder de ring. Hierdoor is het een heel stabiel molecule, en heel nuttig bij allerhande industriële toepassingen. Er zijn een hele reeks moleculen met gelijkaardige atoomringen, en die worden allemaal aromatische verbindingen genoemd. Ik ben er nu wel snel over heen gegaan, maar destijds hebben hele slimme mensen er een heel lange tijd over gedaan om deze ringstructuur te achterhalen. Friedrich August Kekulé zou uiteindelijk de structuur van benzeen ontdekt hebben naar aanleiding van een droom over een slang die in zijn eigen staart beet. Dromen zijn dus niet altijd bedrog. Om terug te komen op benzeen: helaas is het naast nuttig ook tamelijk ongezond. Benzeen heeft bij acute blootstellin