Doorgaan naar hoofdcontent

Mogelijke adviezen bij zweetvoeten

Zweetvoeten en veiligheidsschoenen. Geen goede combinatie. Het schoeisel is zwaarder, warmte kan minder goed weg - sommige werknemers zeggen dat hun voeten "koken". Onder die omstandigheden zou ik eerder aan "stomen" denken, maar dat terzijde. In sommige bedrijven bestaat de oplossing uit een arbeidsgeneeskundig advies van aangepaste veiligheidsschoenen - schoenen met betere ventilatie. En daar zijn de mensen vaak tevreden mee. Een probleem: het helpt niet écht. Sommige schoenen hebben ventilatiegaatjes aan de zijkant, maar het probleem zit hem ónder de voet. En daar kun je geen gaatjes plaatsen. Het type van zooltjes maakt natuurlijk wél veel uit, maar men gaat steeds de beste zooltjes plaatsen, er is nooit een bewuste keuze van "dit is een goedkopere schoen, hier zetten we een minder goed zooltje". Och, er gaan natuurlijk verschillen zijn van merk tot merk en van type tot type. Maar het grootste verschil zit hem in de perceptie. Zeg aan iemand dat hij beter ventilerende schoenen heeft, en hij gelooft het. Is Geox bvb. echt significant beter dan een aantal andere merken? Bah neen. Maar de reclame beweert van wel, dus de gebruiker gelooft het. En "voelt" het verschil. Placebo-effect bij veiligheidsschoenen.
Je hebt bij het adviseren van aangepaste veiligheidsschoenen dan wel het gevaar dat ineens iederéén die schoenen wilt, leidend tot een outbreak van spontane consultaties voor aangepaste veiligheidsschoenen. Ik ben er dus niet echt voorstander van.
Ik ken eigenlijk geen enkel bedrijf waar de werknemers allemaal fan waren van hun veiligheidsschoenen. Overal was een meerderheid van mening dat de werkgever "het goedkoopste merk" had genomen; dat de veiligheidsschoenen die ze vroeger hadden, veel beter waren; dat ze in andere bedrijven een beter merk hadden. Het meest opvallende voorbeeld dat ik heb, was bij een keten van autogarages. In één filiaal gebruikten ze merk X, en ze waren er allemaal van gedegouteerd. In een ander filiaal gebruikten ze merk Y, en ze vonden het verschikkelijk. Nu had de werkgever in het ene filiaal merk Y laten uittesten door enkele proefpersonen, en merk X in het andere filiaal. En alle proefpersonen waren het erover eens: het merk dat de anderen gebruikten, was véél beter en comfortabeler dan het crappy merk waar zij het mee moesten doen. Groener gras.
Er zijn bij echt uitgesproken zweetvoeten twee opties: 1. De zweetproductie beter af te voeren, door bvb. gebruik te maken van twee paar veiligheidsschoenen - door elke dag te wisselen, krijgt elk paar meer kans om terug droog te worden, en 2. maatregelen aan de bron: de zweetproductie tegengaan. Hieronder heb ik een aantal adviezen die een bewezen nut hebben bij zweetvoeten.

---
Zweetvoeten kunnen door middel van een aantal maatregelen worden beperkt.
  • De voeten twee keer per dag grondig wassen, eventueel met gebruik van desinfecterende zeep.
  • Wisselbaden nemen: de voeten gedurende twee minuten tot boven de enkels in warm water dompelen en vervolgens vijf seconden tot aan de enkels in koud water. Dit vijf keer herhalen (en daarbij de eerste minuten de tenen en enkels bewegen).
  • Draag geen synthetische sokken of kousen. Kies uitsluitend voor 100% katoen of wol, zeker twee paar per dag.
  • Controleer of er geen eelt op je voeten zit. Eelt neemt bij overmatige voettranspiratie veel vocht op. Dit stimuleert de wildgroei van voetbacteriën.
  • Alleen schoenen dragen, die van binnen en buiten in leer zijn uitgevoerd.
  • Regelmatig wisselen van schoenen is ook beter voor de schoenen, want transpiratievocht tast het leer aan.
  • Inlegzolen (of inlegkruisjes) gebruiken, deze absorberen het vocht, waardoor de onaangename geur wordt beperkt.
  • Boorzuurschilfers in de schoen strooien, waardoor de voethuid doorheen de sok, volgens de sok-schoenmethode, wordt gelooid.
  • Minder koffie, alcohol en scherpe kruiden gebruiken. Deze producten kunnen de zweetklieren stimuleren.
Indien deze mogelijkheden geen soelaas bieden, is het nog mogelijk om een oplossing van aluminiumchloride en ureum in alcohol op voorschrift te bekomen bij de arbeidsgeneesheer.

R/ Aluminiumchloride 20g + Ureum 2,5g + (Ontaarde) ethanol 100ml
Td/ 100 ml
S/ Gedurende 3 dagen 's avonds op voetzolen, 's morgens reinigen; daarna eens per week herhalen

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h