Doorgaan naar hoofdcontent

Mogelijke adviezen bij zweetvoeten

Zweetvoeten en veiligheidsschoenen. Geen goede combinatie. Het schoeisel is zwaarder, warmte kan minder goed weg - sommige werknemers zeggen dat hun voeten "koken". Onder die omstandigheden zou ik eerder aan "stomen" denken, maar dat terzijde. In sommige bedrijven bestaat de oplossing uit een arbeidsgeneeskundig advies van aangepaste veiligheidsschoenen - schoenen met betere ventilatie. En daar zijn de mensen vaak tevreden mee. Een probleem: het helpt niet écht. Sommige schoenen hebben ventilatiegaatjes aan de zijkant, maar het probleem zit hem ónder de voet. En daar kun je geen gaatjes plaatsen. Het type van zooltjes maakt natuurlijk wél veel uit, maar men gaat steeds de beste zooltjes plaatsen, er is nooit een bewuste keuze van "dit is een goedkopere schoen, hier zetten we een minder goed zooltje". Och, er gaan natuurlijk verschillen zijn van merk tot merk en van type tot type. Maar het grootste verschil zit hem in de perceptie. Zeg aan iemand dat hij beter ventilerende schoenen heeft, en hij gelooft het. Is Geox bvb. echt significant beter dan een aantal andere merken? Bah neen. Maar de reclame beweert van wel, dus de gebruiker gelooft het. En "voelt" het verschil. Placebo-effect bij veiligheidsschoenen.
Je hebt bij het adviseren van aangepaste veiligheidsschoenen dan wel het gevaar dat ineens iederéén die schoenen wilt, leidend tot een outbreak van spontane consultaties voor aangepaste veiligheidsschoenen. Ik ben er dus niet echt voorstander van.
Ik ken eigenlijk geen enkel bedrijf waar de werknemers allemaal fan waren van hun veiligheidsschoenen. Overal was een meerderheid van mening dat de werkgever "het goedkoopste merk" had genomen; dat de veiligheidsschoenen die ze vroeger hadden, veel beter waren; dat ze in andere bedrijven een beter merk hadden. Het meest opvallende voorbeeld dat ik heb, was bij een keten van autogarages. In één filiaal gebruikten ze merk X, en ze waren er allemaal van gedegouteerd. In een ander filiaal gebruikten ze merk Y, en ze vonden het verschikkelijk. Nu had de werkgever in het ene filiaal merk Y laten uittesten door enkele proefpersonen, en merk X in het andere filiaal. En alle proefpersonen waren het erover eens: het merk dat de anderen gebruikten, was véél beter en comfortabeler dan het crappy merk waar zij het mee moesten doen. Groener gras.
Er zijn bij echt uitgesproken zweetvoeten twee opties: 1. De zweetproductie beter af te voeren, door bvb. gebruik te maken van twee paar veiligheidsschoenen - door elke dag te wisselen, krijgt elk paar meer kans om terug droog te worden, en 2. maatregelen aan de bron: de zweetproductie tegengaan. Hieronder heb ik een aantal adviezen die een bewezen nut hebben bij zweetvoeten.

---
Zweetvoeten kunnen door middel van een aantal maatregelen worden beperkt.
  • De voeten twee keer per dag grondig wassen, eventueel met gebruik van desinfecterende zeep.
  • Wisselbaden nemen: de voeten gedurende twee minuten tot boven de enkels in warm water dompelen en vervolgens vijf seconden tot aan de enkels in koud water. Dit vijf keer herhalen (en daarbij de eerste minuten de tenen en enkels bewegen).
  • Draag geen synthetische sokken of kousen. Kies uitsluitend voor 100% katoen of wol, zeker twee paar per dag.
  • Controleer of er geen eelt op je voeten zit. Eelt neemt bij overmatige voettranspiratie veel vocht op. Dit stimuleert de wildgroei van voetbacteriën.
  • Alleen schoenen dragen, die van binnen en buiten in leer zijn uitgevoerd.
  • Regelmatig wisselen van schoenen is ook beter voor de schoenen, want transpiratievocht tast het leer aan.
  • Inlegzolen (of inlegkruisjes) gebruiken, deze absorberen het vocht, waardoor de onaangename geur wordt beperkt.
  • Boorzuurschilfers in de schoen strooien, waardoor de voethuid doorheen de sok, volgens de sok-schoenmethode, wordt gelooid.
  • Minder koffie, alcohol en scherpe kruiden gebruiken. Deze producten kunnen de zweetklieren stimuleren.
Indien deze mogelijkheden geen soelaas bieden, is het nog mogelijk om een oplossing van aluminiumchloride en ureum in alcohol op voorschrift te bekomen bij de arbeidsgeneesheer.

R/ Aluminiumchloride 20g + Ureum 2,5g + (Ontaarde) ethanol 100ml
Td/ 100 ml
S/ Gedurende 3 dagen 's avonds op voetzolen, 's morgens reinigen; daarna eens per week herhalen

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski

Goed nieuws en slecht nieuws

Wat wil je het eerste horen? "Okee, ik heb goed nieuws en slecht nieuws." Je hebt deze zin ongetwijfeld zelf al eens gebruikt. Ik zelf ook; als arts, als ouder en als manager. En waarschijnlijk heb je dezelfde neiging als ik: je begint liefst met het goede nieuws. "Okee, even de resultaten overlopen. Laat ons beginnen met het positieve..." (vriendelijke glimlach) "Ja, algemeen beschouwd waren je jaarresultaten heel goed. Zoals je kunt zien in deze grafiek, scoor je duidelijk boven het gemiddelde, op alle gemeten parameters. Maar -" "Wat zijn parameters, papa?" Tja, mijn jongste dochter is nog maar net vier, ik moet regelmatig dergelijke woorden uitleggen.  Maar plaats jezelf eens in de positie van een student die de uitslag van haar testscores gaat krijgen, of een patiënt die van zijn dokter de resultaten van een bloedanalyse te horen zal krijgen. Denk er echt over na. Wat wil je het eerste horen, het goede nieuws of het slechte ni