Doorgaan naar hoofdcontent

Mogelijke adviezen bij zweetvoeten

Zweetvoeten en veiligheidsschoenen. Geen goede combinatie. Het schoeisel is zwaarder, warmte kan minder goed weg - sommige werknemers zeggen dat hun voeten "koken". Onder die omstandigheden zou ik eerder aan "stomen" denken, maar dat terzijde. In sommige bedrijven bestaat de oplossing uit een arbeidsgeneeskundig advies van aangepaste veiligheidsschoenen - schoenen met betere ventilatie. En daar zijn de mensen vaak tevreden mee. Een probleem: het helpt niet écht. Sommige schoenen hebben ventilatiegaatjes aan de zijkant, maar het probleem zit hem ónder de voet. En daar kun je geen gaatjes plaatsen. Het type van zooltjes maakt natuurlijk wél veel uit, maar men gaat steeds de beste zooltjes plaatsen, er is nooit een bewuste keuze van "dit is een goedkopere schoen, hier zetten we een minder goed zooltje". Och, er gaan natuurlijk verschillen zijn van merk tot merk en van type tot type. Maar het grootste verschil zit hem in de perceptie. Zeg aan iemand dat hij beter ventilerende schoenen heeft, en hij gelooft het. Is Geox bvb. echt significant beter dan een aantal andere merken? Bah neen. Maar de reclame beweert van wel, dus de gebruiker gelooft het. En "voelt" het verschil. Placebo-effect bij veiligheidsschoenen.
Je hebt bij het adviseren van aangepaste veiligheidsschoenen dan wel het gevaar dat ineens iederéén die schoenen wilt, leidend tot een outbreak van spontane consultaties voor aangepaste veiligheidsschoenen. Ik ben er dus niet echt voorstander van.
Ik ken eigenlijk geen enkel bedrijf waar de werknemers allemaal fan waren van hun veiligheidsschoenen. Overal was een meerderheid van mening dat de werkgever "het goedkoopste merk" had genomen; dat de veiligheidsschoenen die ze vroeger hadden, veel beter waren; dat ze in andere bedrijven een beter merk hadden. Het meest opvallende voorbeeld dat ik heb, was bij een keten van autogarages. In één filiaal gebruikten ze merk X, en ze waren er allemaal van gedegouteerd. In een ander filiaal gebruikten ze merk Y, en ze vonden het verschikkelijk. Nu had de werkgever in het ene filiaal merk Y laten uittesten door enkele proefpersonen, en merk X in het andere filiaal. En alle proefpersonen waren het erover eens: het merk dat de anderen gebruikten, was véél beter en comfortabeler dan het crappy merk waar zij het mee moesten doen. Groener gras.
Er zijn bij echt uitgesproken zweetvoeten twee opties: 1. De zweetproductie beter af te voeren, door bvb. gebruik te maken van twee paar veiligheidsschoenen - door elke dag te wisselen, krijgt elk paar meer kans om terug droog te worden, en 2. maatregelen aan de bron: de zweetproductie tegengaan. Hieronder heb ik een aantal adviezen die een bewezen nut hebben bij zweetvoeten.

---
Zweetvoeten kunnen door middel van een aantal maatregelen worden beperkt.
  • De voeten twee keer per dag grondig wassen, eventueel met gebruik van desinfecterende zeep.
  • Wisselbaden nemen: de voeten gedurende twee minuten tot boven de enkels in warm water dompelen en vervolgens vijf seconden tot aan de enkels in koud water. Dit vijf keer herhalen (en daarbij de eerste minuten de tenen en enkels bewegen).
  • Draag geen synthetische sokken of kousen. Kies uitsluitend voor 100% katoen of wol, zeker twee paar per dag.
  • Controleer of er geen eelt op je voeten zit. Eelt neemt bij overmatige voettranspiratie veel vocht op. Dit stimuleert de wildgroei van voetbacteriën.
  • Alleen schoenen dragen, die van binnen en buiten in leer zijn uitgevoerd.
  • Regelmatig wisselen van schoenen is ook beter voor de schoenen, want transpiratievocht tast het leer aan.
  • Inlegzolen (of inlegkruisjes) gebruiken, deze absorberen het vocht, waardoor de onaangename geur wordt beperkt.
  • Boorzuurschilfers in de schoen strooien, waardoor de voethuid doorheen de sok, volgens de sok-schoenmethode, wordt gelooid.
  • Minder koffie, alcohol en scherpe kruiden gebruiken. Deze producten kunnen de zweetklieren stimuleren.
Indien deze mogelijkheden geen soelaas bieden, is het nog mogelijk om een oplossing van aluminiumchloride en ureum in alcohol op voorschrift te bekomen bij de arbeidsgeneesheer.

R/ Aluminiumchloride 20g + Ureum 2,5g + (Ontaarde) ethanol 100ml
Td/ 100 ml
S/ Gedurende 3 dagen 's avonds op voetzolen, 's morgens reinigen; daarna eens per week herhalen

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Moet je bij het vaccineren optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit?

Je haalt het vaccin uit de verpakking, duwt de lucht eruit*, je steekt de naald in de bovenarm. En dan? Trek je even op, om te kijken of je niet in een bloedvat zit? Fout!  De griepvaccinatiecampagne loopt op haar laatste benen, maar dit onderwerp blijft sowieso relevant. Over het griepvaccin in het algemeen heb ik recent nog geblogd ( veilig, effectief, versterkt afweer, beschermt anderen ), en de vraag of je de injectieplaats moet ontsmetten heb ik ook onlangs nog beantwoord ( nee ). Bij deze een nieuwe stelling, die blijkbaar niet alom gekend is: bij het plaatsen van een vaccin in de musculus deltoideus, moet je NIET even optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit. Ik doe dat zelf ook nog vaak, hoor. Macht der gewoonte. Zelfs eerst de plek ontsmetten, ook al is dat dus niet nodig. Zo kan ik even goed wrijven, en voelen ze de prik niet. Trick of the trade. De naald erin, eventjes optrekken (damn, deed ik het weer), en dan langzaam inspuiten. Want dan heeft de

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn