Doorgaan naar hoofdcontent

Controle op vogelgriep in drie landen onvoldoende

Vorig jaar was er een hele heisa rond de vogelgriep. Er moesten draconische maatregelen genomen worden, uitgebreide beschermingsmiddelen toegepast bij het hanteren van elk dood beest. Ik heb nog een reeks griepspuitjes geplaatst bij een hoop brandweermannen. Dit om te voorkomen dat, wanneer ze toch aan vogelgriep zouden worden blootgesteld, hun lichaam geen gemengde griep en vogelgriep party zou houden, met griep/vogelgriep kindjes tot gevolg. Een gemuteerde variant van de twee, die de besmettelijke eigenschappen zou hebben van de griep en de gewijzigde structuur van de vogelgriep, zou namelijk kunnen leiden tot een pandemie die de Spaanse Griep zou reduceren tot een ongemak. Overdrijf ik? Aan de Spaanse Griep stierven 20 tot 100 miljoen mensen - mede door de verzwakte jonge soldaten net na de eerste wereldoorlog. Een nieuwe pandemie zou een nulletje kunnen toevoegen aan dat getal (worst case scenario weliswaar).
En dit jaar? Het is allemaal niet nieuw meer, er is geen doemscenario opgetreden, dus het hoeft allemaal niet meer voor de mensen. Al die kiekens zitten opsluiten, netten zitten spannen, en er is geen massa mensen gestorven. Al die moeite voor niets. Wat een teleurstelling. Dat is het eeuwige probleem van goede preventieve maatregelen. Er zijn geen spectaculaire gevolgen, geen duidelijk aantonbare effecten.
Veronderstel nu nog dat men in België nog steeds zeer plichtsgetrouw al de aanbevolen voorzorgen zou nemen, strikt alle preventiemogelijkheden zou toepassen, denk je dat men bvb. in de Aziatische landen zoals Indonesië hetzelfde doet? Meestal komt de nieuwe variant van de "gewone" seizoensgriep uit landen als China, waar de boeren vaak onder één dak leven met hun varkensstapel.
Elke keten is zo sterk als zijn zwakste schakel. Vroeg of laat gebeurt de viruscocktail ergens in een godverlaten achterbuurt van de wereld, en dan is het pas lachen geblazen. Tegen de tijd dat men het door heeft, is het kersverse virus al via het mondiale vliegverkeer naar alle uithoeken van de wereld. Begin dan maar snel virusremmers zoals Tamiflu te pakken. Als je het dan tenminste vastkrijgt, want tot dusver heeft België geen stock opgeslagen, zoals Nederland wel heeft gedaan. Tja, Tamiflu is duur. Weer wat centjes uitgespaard. Goed voor de begroting.

---
De maatregelen tegen de verspreiding van vogelgriep zijn de afgelopen jaren wereldwijd sterk verbeterd. Alleen in Egypte, Nigeria en Indonesië blijft het toezicht op uitbraken van de ziekte onder de maat. Dat heeft het hoofd van de veterinaire afdeling van de FAO, de Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, donderdag gezegd. Vooral Indonesië, waar zeker 63 mensen aan de vogelgriep zijn overleden, moet meer doen om een mogelijke pandemie onder mensen te voorkomen, aldus FAO-topman Joseph Domenech. De situatie in Indonesië doet denken aan die in onder meer Vietnam drie jaar geleden. Daar zijn volgens Domenech de afgelopen paar jaar met succes maatregelen genomen. Zo zijn niet nageleefde verboden op het bezit van eenden vervangen door een vaccinatieprogramma.
Domenech oordeelt positief over het waarschuwingssysteem dat veel landen op aanraden van de FAO hebben geïnstalleerd. De tijd tussen de ontdekking van het virus, de bekendmaking daarvan en het nemen van maatregelen is volgens hem sterk bekort.
Vogelgriep blijft een ‘permanent probleem' en zal zich nog uitbreiden naar nieuwe landen. Maar dat probleem kan wel worden beperkt met de juiste maatregelen, aldus Domenech.
Bron: De Volkskrant. 16 maart 2007.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...