Doorgaan naar hoofdcontent

Controle op vogelgriep in drie landen onvoldoende

Vorig jaar was er een hele heisa rond de vogelgriep. Er moesten draconische maatregelen genomen worden, uitgebreide beschermingsmiddelen toegepast bij het hanteren van elk dood beest. Ik heb nog een reeks griepspuitjes geplaatst bij een hoop brandweermannen. Dit om te voorkomen dat, wanneer ze toch aan vogelgriep zouden worden blootgesteld, hun lichaam geen gemengde griep en vogelgriep party zou houden, met griep/vogelgriep kindjes tot gevolg. Een gemuteerde variant van de twee, die de besmettelijke eigenschappen zou hebben van de griep en de gewijzigde structuur van de vogelgriep, zou namelijk kunnen leiden tot een pandemie die de Spaanse Griep zou reduceren tot een ongemak. Overdrijf ik? Aan de Spaanse Griep stierven 20 tot 100 miljoen mensen - mede door de verzwakte jonge soldaten net na de eerste wereldoorlog. Een nieuwe pandemie zou een nulletje kunnen toevoegen aan dat getal (worst case scenario weliswaar).
En dit jaar? Het is allemaal niet nieuw meer, er is geen doemscenario opgetreden, dus het hoeft allemaal niet meer voor de mensen. Al die kiekens zitten opsluiten, netten zitten spannen, en er is geen massa mensen gestorven. Al die moeite voor niets. Wat een teleurstelling. Dat is het eeuwige probleem van goede preventieve maatregelen. Er zijn geen spectaculaire gevolgen, geen duidelijk aantonbare effecten.
Veronderstel nu nog dat men in België nog steeds zeer plichtsgetrouw al de aanbevolen voorzorgen zou nemen, strikt alle preventiemogelijkheden zou toepassen, denk je dat men bvb. in de Aziatische landen zoals Indonesië hetzelfde doet? Meestal komt de nieuwe variant van de "gewone" seizoensgriep uit landen als China, waar de boeren vaak onder één dak leven met hun varkensstapel.
Elke keten is zo sterk als zijn zwakste schakel. Vroeg of laat gebeurt de viruscocktail ergens in een godverlaten achterbuurt van de wereld, en dan is het pas lachen geblazen. Tegen de tijd dat men het door heeft, is het kersverse virus al via het mondiale vliegverkeer naar alle uithoeken van de wereld. Begin dan maar snel virusremmers zoals Tamiflu te pakken. Als je het dan tenminste vastkrijgt, want tot dusver heeft België geen stock opgeslagen, zoals Nederland wel heeft gedaan. Tja, Tamiflu is duur. Weer wat centjes uitgespaard. Goed voor de begroting.

---
De maatregelen tegen de verspreiding van vogelgriep zijn de afgelopen jaren wereldwijd sterk verbeterd. Alleen in Egypte, Nigeria en Indonesië blijft het toezicht op uitbraken van de ziekte onder de maat. Dat heeft het hoofd van de veterinaire afdeling van de FAO, de Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, donderdag gezegd. Vooral Indonesië, waar zeker 63 mensen aan de vogelgriep zijn overleden, moet meer doen om een mogelijke pandemie onder mensen te voorkomen, aldus FAO-topman Joseph Domenech. De situatie in Indonesië doet denken aan die in onder meer Vietnam drie jaar geleden. Daar zijn volgens Domenech de afgelopen paar jaar met succes maatregelen genomen. Zo zijn niet nageleefde verboden op het bezit van eenden vervangen door een vaccinatieprogramma.
Domenech oordeelt positief over het waarschuwingssysteem dat veel landen op aanraden van de FAO hebben geïnstalleerd. De tijd tussen de ontdekking van het virus, de bekendmaking daarvan en het nemen van maatregelen is volgens hem sterk bekort.
Vogelgriep blijft een ‘permanent probleem' en zal zich nog uitbreiden naar nieuwe landen. Maar dat probleem kan wel worden beperkt met de juiste maatregelen, aldus Domenech.
Bron: De Volkskrant. 16 maart 2007.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal