Doorgaan naar hoofdcontent

Controle op vogelgriep in drie landen onvoldoende

Vorig jaar was er een hele heisa rond de vogelgriep. Er moesten draconische maatregelen genomen worden, uitgebreide beschermingsmiddelen toegepast bij het hanteren van elk dood beest. Ik heb nog een reeks griepspuitjes geplaatst bij een hoop brandweermannen. Dit om te voorkomen dat, wanneer ze toch aan vogelgriep zouden worden blootgesteld, hun lichaam geen gemengde griep en vogelgriep party zou houden, met griep/vogelgriep kindjes tot gevolg. Een gemuteerde variant van de twee, die de besmettelijke eigenschappen zou hebben van de griep en de gewijzigde structuur van de vogelgriep, zou namelijk kunnen leiden tot een pandemie die de Spaanse Griep zou reduceren tot een ongemak. Overdrijf ik? Aan de Spaanse Griep stierven 20 tot 100 miljoen mensen - mede door de verzwakte jonge soldaten net na de eerste wereldoorlog. Een nieuwe pandemie zou een nulletje kunnen toevoegen aan dat getal (worst case scenario weliswaar).
En dit jaar? Het is allemaal niet nieuw meer, er is geen doemscenario opgetreden, dus het hoeft allemaal niet meer voor de mensen. Al die kiekens zitten opsluiten, netten zitten spannen, en er is geen massa mensen gestorven. Al die moeite voor niets. Wat een teleurstelling. Dat is het eeuwige probleem van goede preventieve maatregelen. Er zijn geen spectaculaire gevolgen, geen duidelijk aantonbare effecten.
Veronderstel nu nog dat men in België nog steeds zeer plichtsgetrouw al de aanbevolen voorzorgen zou nemen, strikt alle preventiemogelijkheden zou toepassen, denk je dat men bvb. in de Aziatische landen zoals Indonesië hetzelfde doet? Meestal komt de nieuwe variant van de "gewone" seizoensgriep uit landen als China, waar de boeren vaak onder één dak leven met hun varkensstapel.
Elke keten is zo sterk als zijn zwakste schakel. Vroeg of laat gebeurt de viruscocktail ergens in een godverlaten achterbuurt van de wereld, en dan is het pas lachen geblazen. Tegen de tijd dat men het door heeft, is het kersverse virus al via het mondiale vliegverkeer naar alle uithoeken van de wereld. Begin dan maar snel virusremmers zoals Tamiflu te pakken. Als je het dan tenminste vastkrijgt, want tot dusver heeft België geen stock opgeslagen, zoals Nederland wel heeft gedaan. Tja, Tamiflu is duur. Weer wat centjes uitgespaard. Goed voor de begroting.

---
De maatregelen tegen de verspreiding van vogelgriep zijn de afgelopen jaren wereldwijd sterk verbeterd. Alleen in Egypte, Nigeria en Indonesië blijft het toezicht op uitbraken van de ziekte onder de maat. Dat heeft het hoofd van de veterinaire afdeling van de FAO, de Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, donderdag gezegd. Vooral Indonesië, waar zeker 63 mensen aan de vogelgriep zijn overleden, moet meer doen om een mogelijke pandemie onder mensen te voorkomen, aldus FAO-topman Joseph Domenech. De situatie in Indonesië doet denken aan die in onder meer Vietnam drie jaar geleden. Daar zijn volgens Domenech de afgelopen paar jaar met succes maatregelen genomen. Zo zijn niet nageleefde verboden op het bezit van eenden vervangen door een vaccinatieprogramma.
Domenech oordeelt positief over het waarschuwingssysteem dat veel landen op aanraden van de FAO hebben geïnstalleerd. De tijd tussen de ontdekking van het virus, de bekendmaking daarvan en het nemen van maatregelen is volgens hem sterk bekort.
Vogelgriep blijft een ‘permanent probleem' en zal zich nog uitbreiden naar nieuwe landen. Maar dat probleem kan wel worden beperkt met de juiste maatregelen, aldus Domenech.
Bron: De Volkskrant. 16 maart 2007.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn

Organic Dust Toxic Syndrome (ODTS)

De term Organic Dust Toxic Syndrome werd voor het eerst in 1985 gebruikt. De aandoening, die is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen, geeft doorgaans geen blijvende schade.   ODTS? Toxische inhalatiekoorts veroorzaakt door een plotse blootstelling aan hoge dosissen organisch stof werd al in de jaren 70 in de medische literatuur beschreven. Op een symposium in 1985 werd voor het eerst de term Organic Dust Toxic Syndrome (oftewel Toxisch Organisch Stof Syndroom) geopperd. De aandoening is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen met soms ook klachten van de longen die één tot vijf dagen aanhouden, en geeft doorgaans geen blijvende schade. Oorzaak ODTS kan optreden in allerlei werksituaties en beroepen met blootstelling aan organisch stof (zie kader). ODTS wordt veroorzaakt door een plotse en hoge blootstelling aan stof van organische oorsprong dat grote hoeveelheden bacteriën en/of schimmels bevat. De bacteriën bevatten endotoxinen, en de schimmels mycotoxinen (mee