Doorgaan naar hoofdcontent

Invloed koffie op bloeddruk is klein

Drink ofwel géén koffie ofwel héél veel. Of hoe een bakje troost weer eens aantoont dat je met statistieken alles kunt bewijzen.

---
Vrouwen die weinig koffie drinken, tot drie koppen per dag, hebben een hogere bloeddruk dan vrouwen die geen koffie drinken. Maar ze hebben ook een hogere bloeddruk dan vrouwen die meer dan zes koppen koffie per dag drinken. Deze resultaten beschrijft arts-epidemioloog dr. Cuno Uiterwaal van het UMC Utrecht samen met collega’s van het RIVM in het tijdschrift American Journal of Clinical Nutrition van 1 maart. Ze vonden geen verband tussen veel koffiedrinken en lagere bloeddruk bij mannen.
Cafeïne in koffie veroorzaakt waarschijnlijk op korte termijn een hogere bloeddruk doordat het de werking van de stof adenosine, een vaatverwijdende stof, tegengaat. De vraag is hoe een hógere koffieconsumptie kan leiden tot een lágere bloeddruk. Uiterwaal denkt dat gewenning optreedt bij regelmatig koffiegebruik, waardoor alleen bij laag koffiegebruik het bloeddrukverhogende effect van koffie zichtbaar is.
Hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten, maar een direct verband tussen koffiegebruik en hart- en vaatziekten is nog nooit aangetoond. Waarschijnlijk is het verband tussen koffiegebruik en bloeddruk te zwak, waardoor het wegvalt tussen andere risicofactoren. De onderzoekers adviseren artsen dan ook dat ze mensen met een normale bloeddruk niet hoeven te waarschuwen voor het effect van koffie op bloeddruk. Naar het effect van koffie op mensen die al een hoge bloeddruk hebben, is in deze studie niet gekeken.
De resultaten zijn gebaseerd op de Doetinchem Cohort Studie van het RIVM, een onderzoek waarin 6300 mensen gedurende meer dan tien jaar zijn gevolgd. Deelnemers werden ondervraagd over hun koffieconsumptie en hun bloeddruk werd gemeten aan het begin, en na 6 en 11 jaar. Uiterwaal is verbonden aan het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde.
Bron: Zorgkrant.nl. 18 maart 2007.

Populaire posts van deze blog

Apenpokken - stand van zaken

Apenpokken zijn wereldwijd in opmars, ook in België. Wat is het, hoe wordt het overgedragen, wat zijn de preventiemaatregelen en wat is de huidige stand van zaken in België? Sinds de laatste keer dat ik erover schreef begin juli, is de situatie wat gewijzigd. Onderstaand artikel geeft een overzicht. Wat zijn Apenpokken Monkeypox of Apenpokken (MPX) wordt veroorzaakt door het monkeypoxvirus (MPXV), dat behoort tot de familie van de orthopoxvirussen (waartoe ook het pokkenvirus behoort). Tot nu toe kwam de ziekte vooral voor in beboste delen van Centraal- en West-Afrika, met sporadisch gevallen in andere landen, gelinkt aan een reis naar deze gebieden. Sinds begin mei 2022 verspreidt de ziekte zich echter in Europa en daarbuiten, waarbij besmettingen vooral voorkomen bij mannen die seksuele contacten hebben met mannen, maar niet uitsluitend. Hoe raakt men besmet Om besmet te geraken door het apenpokkenvirus moet men nauw contact hebben met een besmettelijke of ziek persoon. Dit kan optre

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski