Doorgaan naar hoofdcontent

Invloed koffie op bloeddruk is klein

Drink ofwel géén koffie ofwel héél veel. Of hoe een bakje troost weer eens aantoont dat je met statistieken alles kunt bewijzen.

---
Vrouwen die weinig koffie drinken, tot drie koppen per dag, hebben een hogere bloeddruk dan vrouwen die geen koffie drinken. Maar ze hebben ook een hogere bloeddruk dan vrouwen die meer dan zes koppen koffie per dag drinken. Deze resultaten beschrijft arts-epidemioloog dr. Cuno Uiterwaal van het UMC Utrecht samen met collega’s van het RIVM in het tijdschrift American Journal of Clinical Nutrition van 1 maart. Ze vonden geen verband tussen veel koffiedrinken en lagere bloeddruk bij mannen.
Cafeïne in koffie veroorzaakt waarschijnlijk op korte termijn een hogere bloeddruk doordat het de werking van de stof adenosine, een vaatverwijdende stof, tegengaat. De vraag is hoe een hógere koffieconsumptie kan leiden tot een lágere bloeddruk. Uiterwaal denkt dat gewenning optreedt bij regelmatig koffiegebruik, waardoor alleen bij laag koffiegebruik het bloeddrukverhogende effect van koffie zichtbaar is.
Hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten, maar een direct verband tussen koffiegebruik en hart- en vaatziekten is nog nooit aangetoond. Waarschijnlijk is het verband tussen koffiegebruik en bloeddruk te zwak, waardoor het wegvalt tussen andere risicofactoren. De onderzoekers adviseren artsen dan ook dat ze mensen met een normale bloeddruk niet hoeven te waarschuwen voor het effect van koffie op bloeddruk. Naar het effect van koffie op mensen die al een hoge bloeddruk hebben, is in deze studie niet gekeken.
De resultaten zijn gebaseerd op de Doetinchem Cohort Studie van het RIVM, een onderzoek waarin 6300 mensen gedurende meer dan tien jaar zijn gevolgd. Deelnemers werden ondervraagd over hun koffieconsumptie en hun bloeddruk werd gemeten aan het begin, en na 6 en 11 jaar. Uiterwaal is verbonden aan het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde.
Bron: Zorgkrant.nl. 18 maart 2007.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i