Doorgaan naar hoofdcontent

Mogelijke schade van stroboscopische lampen

Ik denk dat het gebruik van stroboscopisch licht in discotheken ergens in de jaren 70 is opgekomen. Je kent het wel, die gepulseerde lichtflitsen die zulk een cool effect hebben bij het dansen. Het hele leven lijkt vervat in opeenvolgende stilstaande beelden.
Wanneer stroboscopische lampen aan dezelfde frequentie licht uitzenden als bvb. een bewegende schijf, lijkt het alsof deze stilstaat. De reden hiervoor is eenvoudig: het licht gaat steeds op het oppervlak weerkaatsen wanneer het op een zelfde punt is terechtgekomen. De posities hiertussen liggen in het donker, en worden dus niet gezien. Dit is gevaarlijk wanneer het voorwerp een zaagblad betreft. Het is nuttig wanneer het over een rol met identieke etiketten gaat. Men gaat dan één beeld zien, schijnbaar een etiket op dezelfde plaats maar in realiteit een continue stroom van nieuwe etiketten. Een productiefout komt met dit procédé op een eenvoudige manier aan het licht.
Maar wat is het effect van 8 uren per dag blootgesteld te worden aan stroboscopisch licht? Die vraag kreeg ik van een bedrijf, en hieronder is mijn antwoord te zien.

---
Mensen met lichtgevoelige epilepsie kunnen een epileptische aanval krijgen die veroorzaakt wordt door flikkeringen of flitsen in het frequentiegebied van 4 – 59 flitsen per seconde (Hertz) met een topgevoeligheid bij 20 flitsen per seconde of door snelle veranderingen van donker naar licht (bij stroboscopisch licht).

Minder dan 5 % van de patiënten met epilepsie zijn fotosensitief, dat wil zeggen dat de patiënt gevoelig is aan bepaalde lichtflitsfrequenties waardoor epileptische aanvallen worden uitgelokt. Het wordt voornamelijk gezien bij kinderen en adolescenten.
De meest frequente uitlokkende factoren in fotosensitieve epilepsie zijn televisietoestellen en computerschermen, rijden met zonlicht door een bomenrij, zonlicht dat flikkert op water en stroboscopisch licht.

Er is geen gezondheidsschade beschreven bij de algemene populatie of bij epilepsiepatiënten zonder fotosensitiviteit. Veiligheidsmaatregelen beschreven bij stroboscopisch licht betreffen enkel de mogelijke risico’s op een arbeidsongeval doordat soms bewegende onderdelen onder stroboscopisch licht stil lijken te staan.
Ik zie geen tegenindicaties of significante gezondheidsrisico’s verbonden aan het gebruik van stroboscopisch licht. Ik sluit wel niet uit dat er een aantal mensen zijn die bij het geregeld gebruik van deze toepassing spanningshoofdpijn kunnen vertonen.


Dr. Edelhart Y. Kempeneers

Preventieadviseur - Arbeidsgeneesheer

Encare Prevent

Populaire posts van deze blog

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...