Doorgaan naar hoofdcontent

Mogelijke schade van stroboscopische lampen

Ik denk dat het gebruik van stroboscopisch licht in discotheken ergens in de jaren 70 is opgekomen. Je kent het wel, die gepulseerde lichtflitsen die zulk een cool effect hebben bij het dansen. Het hele leven lijkt vervat in opeenvolgende stilstaande beelden.
Wanneer stroboscopische lampen aan dezelfde frequentie licht uitzenden als bvb. een bewegende schijf, lijkt het alsof deze stilstaat. De reden hiervoor is eenvoudig: het licht gaat steeds op het oppervlak weerkaatsen wanneer het op een zelfde punt is terechtgekomen. De posities hiertussen liggen in het donker, en worden dus niet gezien. Dit is gevaarlijk wanneer het voorwerp een zaagblad betreft. Het is nuttig wanneer het over een rol met identieke etiketten gaat. Men gaat dan één beeld zien, schijnbaar een etiket op dezelfde plaats maar in realiteit een continue stroom van nieuwe etiketten. Een productiefout komt met dit procédé op een eenvoudige manier aan het licht.
Maar wat is het effect van 8 uren per dag blootgesteld te worden aan stroboscopisch licht? Die vraag kreeg ik van een bedrijf, en hieronder is mijn antwoord te zien.

---
Mensen met lichtgevoelige epilepsie kunnen een epileptische aanval krijgen die veroorzaakt wordt door flikkeringen of flitsen in het frequentiegebied van 4 – 59 flitsen per seconde (Hertz) met een topgevoeligheid bij 20 flitsen per seconde of door snelle veranderingen van donker naar licht (bij stroboscopisch licht).

Minder dan 5 % van de patiënten met epilepsie zijn fotosensitief, dat wil zeggen dat de patiënt gevoelig is aan bepaalde lichtflitsfrequenties waardoor epileptische aanvallen worden uitgelokt. Het wordt voornamelijk gezien bij kinderen en adolescenten.
De meest frequente uitlokkende factoren in fotosensitieve epilepsie zijn televisietoestellen en computerschermen, rijden met zonlicht door een bomenrij, zonlicht dat flikkert op water en stroboscopisch licht.

Er is geen gezondheidsschade beschreven bij de algemene populatie of bij epilepsiepatiënten zonder fotosensitiviteit. Veiligheidsmaatregelen beschreven bij stroboscopisch licht betreffen enkel de mogelijke risico’s op een arbeidsongeval doordat soms bewegende onderdelen onder stroboscopisch licht stil lijken te staan.
Ik zie geen tegenindicaties of significante gezondheidsrisico’s verbonden aan het gebruik van stroboscopisch licht. Ik sluit wel niet uit dat er een aantal mensen zijn die bij het geregeld gebruik van deze toepassing spanningshoofdpijn kunnen vertonen.


Dr. Edelhart Y. Kempeneers

Preventieadviseur - Arbeidsgeneesheer

Encare Prevent

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m