Doorgaan naar hoofdcontent

Mogelijke schade van stroboscopische lampen

Ik denk dat het gebruik van stroboscopisch licht in discotheken ergens in de jaren 70 is opgekomen. Je kent het wel, die gepulseerde lichtflitsen die zulk een cool effect hebben bij het dansen. Het hele leven lijkt vervat in opeenvolgende stilstaande beelden.
Wanneer stroboscopische lampen aan dezelfde frequentie licht uitzenden als bvb. een bewegende schijf, lijkt het alsof deze stilstaat. De reden hiervoor is eenvoudig: het licht gaat steeds op het oppervlak weerkaatsen wanneer het op een zelfde punt is terechtgekomen. De posities hiertussen liggen in het donker, en worden dus niet gezien. Dit is gevaarlijk wanneer het voorwerp een zaagblad betreft. Het is nuttig wanneer het over een rol met identieke etiketten gaat. Men gaat dan één beeld zien, schijnbaar een etiket op dezelfde plaats maar in realiteit een continue stroom van nieuwe etiketten. Een productiefout komt met dit procédé op een eenvoudige manier aan het licht.
Maar wat is het effect van 8 uren per dag blootgesteld te worden aan stroboscopisch licht? Die vraag kreeg ik van een bedrijf, en hieronder is mijn antwoord te zien.

---
Mensen met lichtgevoelige epilepsie kunnen een epileptische aanval krijgen die veroorzaakt wordt door flikkeringen of flitsen in het frequentiegebied van 4 – 59 flitsen per seconde (Hertz) met een topgevoeligheid bij 20 flitsen per seconde of door snelle veranderingen van donker naar licht (bij stroboscopisch licht).

Minder dan 5 % van de patiënten met epilepsie zijn fotosensitief, dat wil zeggen dat de patiënt gevoelig is aan bepaalde lichtflitsfrequenties waardoor epileptische aanvallen worden uitgelokt. Het wordt voornamelijk gezien bij kinderen en adolescenten.
De meest frequente uitlokkende factoren in fotosensitieve epilepsie zijn televisietoestellen en computerschermen, rijden met zonlicht door een bomenrij, zonlicht dat flikkert op water en stroboscopisch licht.

Er is geen gezondheidsschade beschreven bij de algemene populatie of bij epilepsiepatiënten zonder fotosensitiviteit. Veiligheidsmaatregelen beschreven bij stroboscopisch licht betreffen enkel de mogelijke risico’s op een arbeidsongeval doordat soms bewegende onderdelen onder stroboscopisch licht stil lijken te staan.
Ik zie geen tegenindicaties of significante gezondheidsrisico’s verbonden aan het gebruik van stroboscopisch licht. Ik sluit wel niet uit dat er een aantal mensen zijn die bij het geregeld gebruik van deze toepassing spanningshoofdpijn kunnen vertonen.


Dr. Edelhart Y. Kempeneers

Preventieadviseur - Arbeidsgeneesheer

Encare Prevent

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal