Doorgaan naar hoofdcontent

Mogelijke schade van stroboscopische lampen

Ik denk dat het gebruik van stroboscopisch licht in discotheken ergens in de jaren 70 is opgekomen. Je kent het wel, die gepulseerde lichtflitsen die zulk een cool effect hebben bij het dansen. Het hele leven lijkt vervat in opeenvolgende stilstaande beelden.
Wanneer stroboscopische lampen aan dezelfde frequentie licht uitzenden als bvb. een bewegende schijf, lijkt het alsof deze stilstaat. De reden hiervoor is eenvoudig: het licht gaat steeds op het oppervlak weerkaatsen wanneer het op een zelfde punt is terechtgekomen. De posities hiertussen liggen in het donker, en worden dus niet gezien. Dit is gevaarlijk wanneer het voorwerp een zaagblad betreft. Het is nuttig wanneer het over een rol met identieke etiketten gaat. Men gaat dan één beeld zien, schijnbaar een etiket op dezelfde plaats maar in realiteit een continue stroom van nieuwe etiketten. Een productiefout komt met dit procédé op een eenvoudige manier aan het licht.
Maar wat is het effect van 8 uren per dag blootgesteld te worden aan stroboscopisch licht? Die vraag kreeg ik van een bedrijf, en hieronder is mijn antwoord te zien.

---
Mensen met lichtgevoelige epilepsie kunnen een epileptische aanval krijgen die veroorzaakt wordt door flikkeringen of flitsen in het frequentiegebied van 4 – 59 flitsen per seconde (Hertz) met een topgevoeligheid bij 20 flitsen per seconde of door snelle veranderingen van donker naar licht (bij stroboscopisch licht).

Minder dan 5 % van de patiënten met epilepsie zijn fotosensitief, dat wil zeggen dat de patiënt gevoelig is aan bepaalde lichtflitsfrequenties waardoor epileptische aanvallen worden uitgelokt. Het wordt voornamelijk gezien bij kinderen en adolescenten.
De meest frequente uitlokkende factoren in fotosensitieve epilepsie zijn televisietoestellen en computerschermen, rijden met zonlicht door een bomenrij, zonlicht dat flikkert op water en stroboscopisch licht.

Er is geen gezondheidsschade beschreven bij de algemene populatie of bij epilepsiepatiënten zonder fotosensitiviteit. Veiligheidsmaatregelen beschreven bij stroboscopisch licht betreffen enkel de mogelijke risico’s op een arbeidsongeval doordat soms bewegende onderdelen onder stroboscopisch licht stil lijken te staan.
Ik zie geen tegenindicaties of significante gezondheidsrisico’s verbonden aan het gebruik van stroboscopisch licht. Ik sluit wel niet uit dat er een aantal mensen zijn die bij het geregeld gebruik van deze toepassing spanningshoofdpijn kunnen vertonen.


Dr. Edelhart Y. Kempeneers

Preventieadviseur - Arbeidsgeneesheer

Encare Prevent

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h