Doorgaan naar hoofdcontent

Mogelijke schade van stroboscopische lampen

Ik denk dat het gebruik van stroboscopisch licht in discotheken ergens in de jaren 70 is opgekomen. Je kent het wel, die gepulseerde lichtflitsen die zulk een cool effect hebben bij het dansen. Het hele leven lijkt vervat in opeenvolgende stilstaande beelden.
Wanneer stroboscopische lampen aan dezelfde frequentie licht uitzenden als bvb. een bewegende schijf, lijkt het alsof deze stilstaat. De reden hiervoor is eenvoudig: het licht gaat steeds op het oppervlak weerkaatsen wanneer het op een zelfde punt is terechtgekomen. De posities hiertussen liggen in het donker, en worden dus niet gezien. Dit is gevaarlijk wanneer het voorwerp een zaagblad betreft. Het is nuttig wanneer het over een rol met identieke etiketten gaat. Men gaat dan één beeld zien, schijnbaar een etiket op dezelfde plaats maar in realiteit een continue stroom van nieuwe etiketten. Een productiefout komt met dit procédé op een eenvoudige manier aan het licht.
Maar wat is het effect van 8 uren per dag blootgesteld te worden aan stroboscopisch licht? Die vraag kreeg ik van een bedrijf, en hieronder is mijn antwoord te zien.

---
Mensen met lichtgevoelige epilepsie kunnen een epileptische aanval krijgen die veroorzaakt wordt door flikkeringen of flitsen in het frequentiegebied van 4 – 59 flitsen per seconde (Hertz) met een topgevoeligheid bij 20 flitsen per seconde of door snelle veranderingen van donker naar licht (bij stroboscopisch licht).

Minder dan 5 % van de patiënten met epilepsie zijn fotosensitief, dat wil zeggen dat de patiënt gevoelig is aan bepaalde lichtflitsfrequenties waardoor epileptische aanvallen worden uitgelokt. Het wordt voornamelijk gezien bij kinderen en adolescenten.
De meest frequente uitlokkende factoren in fotosensitieve epilepsie zijn televisietoestellen en computerschermen, rijden met zonlicht door een bomenrij, zonlicht dat flikkert op water en stroboscopisch licht.

Er is geen gezondheidsschade beschreven bij de algemene populatie of bij epilepsiepatiënten zonder fotosensitiviteit. Veiligheidsmaatregelen beschreven bij stroboscopisch licht betreffen enkel de mogelijke risico’s op een arbeidsongeval doordat soms bewegende onderdelen onder stroboscopisch licht stil lijken te staan.
Ik zie geen tegenindicaties of significante gezondheidsrisico’s verbonden aan het gebruik van stroboscopisch licht. Ik sluit wel niet uit dat er een aantal mensen zijn die bij het geregeld gebruik van deze toepassing spanningshoofdpijn kunnen vertonen.


Dr. Edelhart Y. Kempeneers

Preventieadviseur - Arbeidsgeneesheer

Encare Prevent

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn

Organic Dust Toxic Syndrome (ODTS)

De term Organic Dust Toxic Syndrome werd voor het eerst in 1985 gebruikt. De aandoening, die is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen, geeft doorgaans geen blijvende schade.   ODTS? Toxische inhalatiekoorts veroorzaakt door een plotse blootstelling aan hoge dosissen organisch stof werd al in de jaren 70 in de medische literatuur beschreven. Op een symposium in 1985 werd voor het eerst de term Organic Dust Toxic Syndrome (oftewel Toxisch Organisch Stof Syndroom) geopperd. De aandoening is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen met soms ook klachten van de longen die één tot vijf dagen aanhouden, en geeft doorgaans geen blijvende schade. Oorzaak ODTS kan optreden in allerlei werksituaties en beroepen met blootstelling aan organisch stof (zie kader). ODTS wordt veroorzaakt door een plotse en hoge blootstelling aan stof van organische oorsprong dat grote hoeveelheden bacteriën en/of schimmels bevat. De bacteriën bevatten endotoxinen, en de schimmels mycotoxinen (mee